Recuperatie onzuivere CO2

Recuperatie onzuivere CO2 Yara Sluiskil

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
In de 3 ammoniakfabrieken van Yara Sluiskil wordt de CO2 uit het procesgas verwijderd via absorptie in een amine-oplossing. Bij de regeneratie van de oplossing wordt het grootste gedeelte van de afgevangen CO2 vrijgesteld als zuivere CO2 die kan worden aangewend als grondstof voor ureum, die kan worden omgezet tot food grade vloeibare CO2 en die kan worden geleverd aan het nabijgelegen kassengebied WarmCO. Verdere groei van WarmCO wordt momenteel beperkt door een tekort aan beschikbare CO2 in de zomerperiode. In de zomerperiode is het CO2 verbruik in zowel de kassen als voor de frisdrankindustrie het hoogst, terwijl de ammoniakfabrieken in deze periode minder produceren en minder CO2 leveren. De eerste stap van de regeneratie van de amine-oplossing is het gedeeltelijk van druk laten van de amine-oplossing om opgeloste gassen zoals waterstof, stikstof en methaan te verwijderen. Dit moet vermijden dat de zuivere CO2 een te hoge concentratie aan niet condenseerbare gassen bevat, hetgeen de verdere verwerking sterk bemoeilijkt. Hierbij komt een gasstroom vrij die onzuivere CO2 wordt genoemd. Jammer genoeg gaat hierbij ook tussen de 5 en 10 % van de CO2 verloren.

Doelstelling
Het doel van het project bestaat uit het recupereren van de CO2 in de onzuivere CO2 stroom zodat deze beschikbaar komt als zuivere CO2. Dit laat toe om de CO2 te gaan gebruiken voor nuttige toepassingen of om de CO2 af te voeren voor opslag in een leeg gasveld via een CCS project dat reeds in de steigers staat bij Yara Sluiskil.

Korte omschrijving
In deze vergelijkbare studie zijn er twee belangrijke activiteiten: • Proces studie door de Licensor van het CO2 wassysteem met als belangrijkste deliverables: o Massa- en Energiebalans van het volledige CO2 wassyteem bij installatie van een unit voor recuperatie van de onzuivere CO2 stroom; o Proces specificatie voor nieuw en aan te passen equipment. • Kostenschatting voor de installatie van de vermelde unit voor recuperatie van de onzuivere CO2 stroom op basis van de gegevens uit de processtudie De processtudie en de kostenschatting worden uitgevoerd voor 2 van de 3 ammoniakfabrieken van Yara Sluiskil. Dit is een gevolg van het feit dat twee fabrieken bijzonder gelijkend zijn. Dit moet toelaten om de haalbaarheid van de recuperatie van de onzuivere CO2 voor elke ammoniakplant afzonderlijk te beoordelen.

Resultaat
Bij toepassing van de aanpassingen in de 3 ammoniakfabrieken wordt ca. 164 kT per jaar extra CO2 afgevangen. Als gevolg van deze bijkomende hoeveelheid beschikbare CO2 wordt een verdere uitbreiding van WarmCO mogelijk. Volumes die niet worden verbruikt, zullen worden ingezet voor CCS via een project dat reeds op stapel staat bij Yara Sluiskil.