Recuperatie onzuivere CO2

Recuperatie onzuivere CO2 in Ammoniak D

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Yara Sluiskil heeft op de site in Sluiskil drie ammoniakfabrieken. De eerste stap in het ammoniak proces is de productie van waterstof uit aardgas en stoom. CO2 is hierbij een bijproduct dat met behulp van een wasvloeistof uit de processtroom wordt verwijderd. Bij het regenereren van de wasvloeistof komt een stroom onzuivere CO2 vrij die, behalve CO2, tevens waterstof bevat. In het kader van duurzaamheid is het van belang om beide componenten te recupereren. Recuperatie van de waterstof zorgt ervoor dat voor éénzelfde volume ammoniak minder aardgas is vereist, hetgeen zorgt voor de energiebesparing. Als neveneffect zorgt recuperatie van de CO2 zorgt ervoor dat deze beschikbaar komt in een zuivere vorm die geschikt is voor afvoer naar een opslaglocatie, hetgeen zorgt voor lagere kosten dan wanneer de CO2 wordt geëmitteerd.

Doelstelling
Het hoofddoel van het project bestaat erin om de emissies van één van de ammoniakfabrieken van Yara Sluiskil, Ammoniakfabriek D, te verminderen door het recupereren in het proces van de reststroom 'onzuivere CO2'. Deze emissiereductie geschiedt via twee sporen: • De waterstof uit de onzuivere CO2 stroom wordt volledig gerecupereerd in het proces en is derhalve onmiddellijk beschikbaar als grondstof voor de ammoniaksynthese. Dit vermindert het aardgasverbruik en vermijdt de emissie die daarmee gepaard gaat. • De CO2 uit deze stroom verlaat het wassysteem samen met de rest van de zuivere proces CO2 in een zuivere vorm, geschikt om vloeibaar te worden gemaakt voor food grade toepassingen of om te worden afgevoerd naar een permanente opslaglocatie voor CO2. Aangezien Yara Sluiskil voor het project van permanente CO2 opslag ( CCS) reeds een investeringsbeslissing heeft genomen, zal de infrastructuur voor vloeibaarmaking, tussentijdse opslag en voor de verlading van vloeibare CO2 op het ogenblik dat dit project wordt uitgevoerd reeds beschikbaar zijn.

Korte omschrijving
Dit project is een investeringsproject dat wordt uitgevoerd door 3 partijen. Yara Sluiskil is de eigenaar van de fabriek waar de aanpassingen worden doorgevoerd en staat als Project Owner in voor de vereiste vergunningen en voor het doorlopen van alle stappen die volgens het Capital Value Process van Yara nodig zijn voor het bereiken van een Final Investment Decision. Yara Sluiskil organiseert ook alle constructiewerkzaamheden op site voor dit project. Yara Technology & Projects (YTP) treedt op als engineering en project management organisatie. YTP zorgt o.a. voor het specifiëren en aankopen van het vereiste equipment, de opvolging van de fabricage en het uiteindelijk installeren op site. YTP is verantwoordelijk voor het uitvoeren van het project binnen planning en budget. BASF is de Licensor van de technologie. Dit betekent dat BASF wordt betrokken bij een aantal kritische design stappen, zoals de lay-out en de HAZOP en dat BASF de specificatie van het meeste equipment nakijkt en bijstuurt waar nodig. BASF levert zelf ook een aantal 'proprietary equipments', waarvoor heel specifieke kennis nodig is.

Resultaat
Een verbeterde efficiëntie van het proces zorgt voor een energiebesparing van 65916 GJ/jaar. De totale emissiereductie van dit project bedraagt 36440 ton CO2/jaar.