RESONATE

Real-time System Operation for Network Advancement and Transport Efficiency

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Door toename van volatiele duurzame energieopwekking en regelbare elektriciteitsafname (EV's, warmtepompen) is de elektriciteitsopwekking en -afname grilliger en onvoorspelbaarder geworden. Operationele netbelasting wordt bepaald o.b.v. day-ahead voorspellingen. Vanwege onzekerheid, betrouwbaarheid en leveringszekerheid zijn grote veiligheidsmarges opgenomen. D.m.v. real-time system operations kunnen veiligheidsmarges geminimaliseerd en kan ongebruikte netcapaciteit ingezet worden.

Doelstelling
Het doel is om randvoorwaarden voor het implementeren van real-time system operations vast te stellen en een passende systeemarchitectuur te ontwikkelen. Door real-time system operations kan beschikbare transportcapaciteit efficiënter worden ingezet, waardoor meer aansluitingen op het net kunnen worden gerealiseerd en minder curtailment van duurzame energie nodig is op piekmomenten.

Korte omschrijving
De activiteiten in dit project zijn uiteengezet in vijf werkpakketten. De werkpakketten representeren de projectfases en hebben afzonderlijke tussentijdse resultaten. WP 1 bestaat uit voorbereidend onderzoek naar de impact van real-time system operations en best-practices. In WP 2 zal gekeken worden naar de benodigde en gevraagde kaders en wordt de systeemarchitectuur ontwikkeld. Daarna worden in WP 3 de stuuralgoritmes en systeemarchitectuur getest d.m.v. modelsimulatie en field-test(s) in een regionaal geïsoleerd systeem, om aan te tonen dat het net veilig en stabiel te bedrijven is. Vervolgens wordt dit in WP 4 herhaald, maar dan op hoogspanningsniveau met gekoppelde regionale netten, met daarbij aandacht voor de impact op systeembalans en veiligheid en optimalisatie van de systeemarchitectuur. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de implicaties voor markten en wetgeving. In WP 5 zullen de resultaten bij elkaar worden gebracht tot bedrijfsvoerings- en implementatiecriteria.

Resultaat
De resultaten bestaan uit aanbevelingen en generieke tools voor benodigde systeemaanpassingen. Hieronder valt de nieuwe rolverdeling tussen TSO en DSO's, vereiste marktaanpassingen en wijzigingen in wet- en regelgeving. De tools bestaan uit bedrijfsvoeringscriteria, optimalisatiealgoritmes en een systeemarchitectuur. Na dit project is er de kennis om real-time system operations snel en efficiënt te implementeren in het elektriciteitssysteem.