CM breker

Randstad Circulair nieuwe CM-breker voor zeer hoogwaardige recycling betonafval

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De aanleiding van dit investeringsproject van Randstad Circulair B.V. is gelegen in de behoefte en marktvraag om oud beton vollediger te recyclen en tot hoogwaardige grondstoffen. Tot op heden wordt het meeste oude beton in de open lucht verwerkt tot grondstoffen voor met name de wegenbouw, waar het wordt gebruikt als fundering. Via dit project zijn wij in staat om oud beton volledig terug te brengen tot de grondstoffen cement, zand en grint. Het teruggewonnen cement kan voor 20% worden bijgemengd in nieuw beton en zorgt daarmee voor een grote CO2 besparing in Nederland aangezien de productie van nieuw beton een van de grootste CO2 veroorzakers wereldwijd is en zeker ook in ons land.

Doelstelling
Doel van ons project is het realiseren van een nieuwe betonafvalbrekerinstallatie, de zogeheten CM-breker, in een afgesloten gebouw te Dordrecht. Deze CM-breker, eerder door ons samen met vijf partners succesvol ontwikkeld en gedemonstreerd in een DEI+-project, is in staat om alle grondstoffen uit oud beton terug te winnen. Met name het cement is een teruggewonnen grondstof die zorgt voor een aanzienlijke CO2-besparing. De productie van nieuw cement (en daarmee ook nieuw beton), is één van de grootste CO2 veroorzakers ter wereld. De productie van nieuw beton zorgt voor circa 5 tot 8% van de wereldwijde CO2 uitstoot (Bron: BBC-artikel Climate change: The massive CO2 emitter you may not know about en TNO Insights, december 2021).

Korte omschrijving
Het project omvat de bouw en opstart van een volledig op groene stroom werkende CM-breker voor het verwerken van oud beton tot de hernieuwbare grondstoffen cement, zand en grint. Het teruggewonnen cement kan worden bijgemengd bij nieuw cement waarmee een grote CO2-besparing wordt gerealiseerd. De activiteiten bestaan uit het voorbereiden van het terrein, de bouw van een afgesloten loods, de aankoop en opbouw van de CM-breker, de plaatsing van de verdere installaties zoals de plaatsing van zonnepanelen op het dak van de loods en het volledig elektrisch maken van het hele proces.

Resultaat
Dit project levert een CM-brekerinstallatie op die 100.000 ton oud beton per jaar kan verwerken. Hieruit wordt 100.000 ton aan cement (22.000 ton per jaar), kiezel (56.000 ton per jaar), betonzand (20.000 ton per jaar) en een restfractie staal (2.000 ton) teruggewonnen. Alle materialen kunnen worden gebruikt voor de productie van nieuw beton. Met name het teruggewonnen cement, 22.000 ton per jaar, levert een enorme CO2-besparing. Bij de productie van een ton nieuw cement wordt namelijk gemiddeld 0,9 ton CO2 geproduceerd bij het meest gebruikte Portland cement. Ons teruggewonnen cement kan voor 20% worden bijgemengd bij de productie van nieuw beton en zorgt dus voor een CO2 besparing van uiteindelijk 19.800 ton CO2 per jaar met additioneel nog een besparing van 429 ton CO2 per jaar doordat diesel wordt vervangen door groene stroom.