RFSR

Radio Frequency Special Roasting Proces

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Koffie, de levenselixer van menig mens. Koffie drink je als rust- of inspiratiemoment, als beleving of voor het verkrijgen van energie. Geen wonder dat de restaurants en koffiezaken als paddenstoelen uit de grond schieten. Het productieproces van een kopje koffie is echter niet zonder impact op de omgeving. Het produceren van de koffiebonen en de benodigde processen om de koffiebonen, voor één kop koffie, klaar te maken voor export behoeft 140 liter water1. Daarnaast zijn dit ongebrande koffiebonen, deze zullen gebrand moeten worden om hun smaakprofielen prijs te geven. Het gehele proces tot de consumptie van een kop koffie kost gemiddeld 1.94 megajoules (MJ) of ½ kWh per kop. Het merendeel van deze energieconsumptie zit in het roosteren van de koffiebonen, wat momenteel in gasgestookte trommelroosters gebeurd. Dit consortium is ervan overtuigd dat dit roosteren met minder energie zou moeten kunnen en zonder het gebruik van gas.

Doelstelling
Doel van dit project is om een roasting installatie voor koffiebonen te ontwikkelen op basis van radiogolven. De radiogolven (RF) verwarmen de bonen direct zodat de boontemperatuur tijdens het brandproces beter gecontroleerd kan worden. Hierdoor kan precisiebranding plaatsvinden en wordt een grotere verscheidenheid aan smaakprofielen mogelijk – afhankelijk van het toegepast temperatuurprofiel. Bovendien brengt dit nieuwe proces een sterke reductie van energie, en CO2 uitstoot, met zich mee, mede door het volledig overbodig maken van het gebruik van gas voor de verhitting. Het project draagt daarmee bij aan de doelstellingen van de regeling CO2-reductie industrie, met name aan het thema Energie-innovatie, en aan het type maatregel Energie-efficiëntie, doordat de nieuwe technologie minder energie gaat verbruiken in het productieproces.

Korte omschrijving
In dit project zullen pinkRF en Special Roast zich focussen op het ontwikkelen van een next-generation roasting solution. Daartoe zal pinkRF zich richten op de ontwikkeling van de RF-technologie. Special Roast zal zich op het koffiebrandproces richten zoals deze met RF-technologie mogelijk wordt. Er zal een prototype ontwikkeld worden waarmee testen uitgevoerd zullen worden op het gebied van de kwaliteit van de gebrande bonen en het energieverbruik.

Resultaat
Het project heeft de volgende resultaten: • Een small-scale prototype RF (Radio Frequency) special roasting installatie (50-gram batch bonen). Welke representatief is voor het later aan te bieden monster brander product. • Een pilot-prototype RF (Radio Frequency) special roasting installatie (1500 gram batch bonen). • Inzicht in schaalbaarheid (naar 100+ kg batch bonen). Welke representatief is voor het later aan te bieden micro brander product. • Kennis en inzichten op basis van de resultaten van de pilot-testen met dit prototype, waaronder gevalideerd energieverbruik, emissie en bonenkwaliteit. • Een bijgesteld en up-to-date business plan.