PRIMA-2

Pyrolyse Recycling Initiatief MDF Afval - II

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Bij de productie van meubelen, het vervangen, renoveren en herinrichten van interieurs en vergelijkbare activiteiten ontstaat jaarlijks ruim 635 kton aan B-hout, meestal in de vorm van plaatmateriaal. De totale houtafvalstroom bedraagt 1.780 kton in Nederland. Bijna 18% van deze industriële stroom komt direct vrij als “afval” en verdwijnt nu hoofdzakelijk (75%) in de verbrandingsovens voor energieterugwinning. In lijn met het Rijks brede programma Nederland Circulair, streeft de sector onder leiding van brancheorganisatie CBM om in 2030 50% minder fossiele bronnen te gebruiken en nu al in te zetten op maximaal hergebruik van afvalstoffen. Daarnaast is het ook noodzakelijk de behoefte aan fossiele brandstoffen voor warmte en elektriciteit voorziening van Nederland te reduceren.

Doelstelling
Met PRIMA-2 hebben CBM en de sector de ambitie om zoveel mogelijk hoogwaardige circulaire bouwstenen terug te winnen uit deze grote industriële houtafvalstromen. Hiertoe willen ze samen met een aantal technologiepartners een nieuw cascade-systeem ontwikkelen gericht op nieuwe circulaire toepassingen van het houtafval.

Korte omschrijving
Nadat scheiding van verschillende houtafvalstormen kan het residu van de slijpbewerking in de reactor van Alucha worden verwerkt. De schone kern en/of onderlaag kan naar de houtshredder (Renewi) voor verwerking in de spaanplaat industrie. Het gezuiverde MDF zal in de toekomst dan verscheept worden naar UvA initiatieven voor MDF hergebruik, naar MDF recovery voor MDF vezel hergebruik of Act&Sorb in Houthalen (Be), waar het via een langzaam pyrolyseproces terug gebracht wordt naar energie en actieve koolstof ter vervanging van fossiel actief kool. In deze pilot richt de interesse van de deelnemers zich voornamelijk op: • de vrijkomende mineralen, met name TiO2 • bepaalde fracties van de pyrolyseolie: melamine en fenolen, • het effect van mineraal verwijdering op de actieve koolstof. Door onttrekking van stikstofhoudende componenten zal (fossiele en biogenic) NOx worden verminderd en door onttrekking van mineralen zal (bij carbonaten) fossiel CO2 (decarbonisatie bij verhitting) worden vermeden.

Resultaat
Met 50% vervanging in 2030 als richtpunt, zijn de beoogde resultaten voor PRIMA-2 (eind 2022) pilotproducten: • 20% vervanging van nieuw uit ruwe erts geproduceerd TiO2 in een verfproduct van Baril Coatings • 5-10% vervanging van fossiele melanine in een eindproduct van BASF • 10% vervanging van fossiele harsen (fenolen & MMA) in een eindproduct van Unilin Door middel van conversie van stof MDF-afvalstromen. Zonder concessies te doen op producteigenschappen. PRIMA-2 concentreert zich op de toplaag-separatie met als doel mineralen te behouden, maar tevens het zuiveren van de stroom, waardoor hergebruik en/of grondstof voor de plaat-producerende industrie nog beter aansluit. Voor de niet te recyclen houtstroom, met name MDF, wordt gekeken of deze zuiveringsstap verdere verwerking door andere technologieën (Act & Sorb, MDF recovery Ltd) ook positief beïnvloed. Deze analyses vinden plaats in België en Engeland, waardoor dit project ook breder inzicht zal geven in toekomstgerichte mogelijkheden voor de houtverwerkende industrie.