PRYME

Pryme CleanTech: Energiebesparing bij recycling van afvalplastics tot circulaire plastics

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
In Europa wordt (beleidsmatig) volop ingezet op de ontwikkeling van een duurzame, circulaire economie. Daarin neemt een duurzame keten van afvalverwerking naar chemische industrie en daaropvolgende maakindustrie een cruciale plaats in. Hergebruik van grondstoffen vervangt daarin de bestaande praktijk van verbranden en storten van afval. Echter, meer dan tweederde van het afvalplastic kan niet opnieuw gebruikt worden wegens een te hoge vervuiling. In Europa betekent dit dat jaarlijks 18,1 miljoen ton non-recyclable plastic waste (NRPW) verbrand of gestort wordt. Er is daarom een grote vraag naar een technologie die deze afvalstroom wél kan omzetten naar hoogwaardige grondstoffen en daarmee de koolstof in de keten houdt in plaats van dat het tot emissie leidt via CO2. Uiteindelijk wordt daarmee onze economie minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Doelstelling
Met dit demonstratieproject heeft PRYME tot doel om op technische schaal de volcontinue werking van haar innovatieve thermische depolymerisatie te demonstreren aan Europese marktpartijen.

Korte omschrijving
Het PRYME project biedt een technische oplossing om uit niet-recycleerbare afvalstromen nieuwe grondstoffen te maken voor de chemische industrie. Vanuit de afvalzijde bezien biedt PRYME een duurzamere innovatieve verwer-kingstechniek voor plastic residuen van sorteerinstallaties. Deze worden nu grotendeels verbrand en kunnen dankzij de PRYME innovatie duurzamer worden verwerkt tot grondstof. Maar de reikwijdte gaat nog veel verder: in grote steden is bronscheiden van huisvuil moeilijk en zit er nog zeker 15-20% plastics in de afvalzak. Via na scheiding van dat huisvuil door de afvalverwerkers kan PRYME hier nu een oplossing voor bieden. Dit nascheiden biedt ook kansen voor MKB'ers als Ioniqa (PET-afval), die weer andere deelstromen verwerken. Het totaal maakt dat PRYME kan worden gezien als een echte gamechanger. Chemische recycling wordt zodoende als volwaardige poot tussen verbranden en materiaalrecycling gepositioneerd. Bovendien is het produceren van circulaire hydrocarbons op grote schaal uit plastic uniek. Alternatieve manieren om grote hoeveelheden circulaire hydrocarbons (en daaruit circulaire plastics) te produceren zijn niet haalbaar gebleken.

Resultaat
Het slagen nu en realiseren van een full-scale installatie straks in de regio Rotterdam (locatie PlantOne) – het grootste petrochemische cluster van Nederland – stelt PRYME niet alleen in staat een significante bijdrage te leveren aan energie- en milieudoelen in Nederland, maar resulteert ook in aanzienlijke kansen voor de export van hoogwaardige pyrolyse technologie en projecten. De technologie zorgt ervoor dat ten opzichte van het klassieke verbranden van plastics zowel een energie-winst wordt geboekt van 0,52 PJ per reactorlijn per jaar (capaciteit: 29.300 ton/jaar) als ook een CO2 besparing van 2.400 kg CO2 eq/t.