AWP-4

Prototype gasgestookte adsorptiewarmtepomp voor zuinige woningverwarming in de bestaande bouw

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De technologie uit dit voorstel vormt een belangrijke mogelijkheid voor de verduurzaming van de verwarming en koeling van de (bestaande) gebouwde omgeving. De thermisch aangedreven adsorptiewarmtepomp kan worden toegepast als compacte en efficiënte gasgestookte warmtepomp, maar op termijn ook als hart van een energiezuinig geïntegreerd systeem voor verwarming en zon-thermisch aangedreven koeling.

Doelstelling
Het project sluit aan op drie eerdere TKI-projecten. Het doel van dit project is het onderzoeken en doorontwikkelen van de huidige 'Works like real' labversie adsorptiewarmtepomp uit TKI-1 met de ontwikkelde systeemaspecten uit TKI-2 en de full-size compressor uit TKI-3 tot een volwaardig 'Looks like real' prototype adsorptiewarmtepomp, en het testen van dit prototype in testomgeving en 'real-life' omgevingscondities. De beoogde gaswarmtepomp is een potentiële opvolger voor de HR ketel in de bestaande bouw, want: 1. Door het lage gewicht is het systeem geschikt voor binnenplaatsing, de afmetingen zijn vergelijkbaar met die van een grote HR ketel; 2. De warmtepomp kan via een dakdoorvoer buitenlucht als warmtebron gebruiken (dus geen bodembron nodig); 3. Hij kan worden aangesloten op traditionele HT radiatoren. Per jaar kan ongeveer 30% gas worden bespaard in een gemiddelde woning met normale radiatoren, en ongeveer 40% in een woning met lage temperatuur (LT) verwarming.

Korte omschrijving
Belangrijke aandachtspunten in de ontwikkeling van dit prototype zijn: interne architectuur, interne regeling, inpassing in de woning, performance testen en gemeten jaarronde energiebesparing.

Resultaat
Het resulterende warmtepompontwerp moet op termijn tegen een acceptabele prijs en met de juiste betrouwbaarheid in grote aantallen kunnen worden geproduceerd.