CR160

Projectplan Elektrificatie Ammoniak Compressor CR 160

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Op de site van Yara Sluiskil staat een ammoniak compressor die de gasvormige ammoniak die vrijkomt bij de koeling van diverse processtromen comprimeert tot een druk waarbij deze ammoniak opnieuw vloeibaar wordt gemaakt. Deze compressor van ca. 3,2 MW wordt aangedreven met een condenserende stoomturbine. Ten tijde van het oorspronkelijke ontwerp was dit een logische keuze omdat de site een belangrijk overschot had aan stoom. Op die manier werd het overschot aan stoom ingezet voor het opwekken van mechanische energie. In de loop der jaren is de stoomsituatie van de site ingrijpend gewijzigd. Sinds een aantal jaar heeft de site een tekort aan stoom dat wordt bijgepast door het opwekken van stoom in een gasgestookte ketel. Dit resulteert in de opwekking van mechanisch vermogen via een conventionele stoomcyclus, hetgeen onvermijdelijk gepaard gaat met een laag rendement en een hoge specifieke CO2 emissie. Anderzijds geeft de stoomturbine aandrijving flexibiliteit en laat ze toe om het toerental van de compressor te variëren in functie van de aangeboden hoeveelheid ammoniak.

Doelstelling
Het doel van het project bestaat in het vervangen van de stoomturbine die de compressor aandrijft door een elektrische motor. Op die manier daalt het stoomverbruik van de site, moet minder gestookt worden in de stoomketels en daalt de CO2 emissie. Om de huidige flexibiliteit te behouden, wordt de elektrische aandrijving aangevuld met een variable frequency drive.

Korte omschrijving
De kernactiviteiten in dit project zijn : • Vervanging van de stoomturbine die de compressor aandrijft door een elektrische motor • Installeren van een frequency drive om de mogelijkheid te hebben het toerental van de compressor te variëren in functie van de aangeboden hoeveelheid ammoniak.

Resultaat
Het project veroorzaakt een vermindering van de CO2 emissie op de site van 13 kT CO2 per jaar. Afhankelijk van de specifieke CO2 emissie van de opgewekte elektriciteit, veroorzaakt het extra elektriciteitsverbruik een extra emissie tussen 4,5 en 8,2 kT CO2 per jaar buiten de inrichting Yara Sluiskil, hetgeen resulteert in een netto emissie reductie tussen 8,4 en 4,7 kT CO2 per jaar