Kelvin

Project Kelvin

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Royal Swinkels Family Brewers (hierna SFB) wil toe naar een CO2 neutrale brouwerij met gebruik van een duurzame warmtebron (aardwarmte). In het jaarverslag 2015 stelt SFB het energieverbruik per 2020 met 30% te willen verminderen t.o.v. referentiejaar 2008. Als onderdeel hiervan heeft SFB samen met RWE Energy Services een plan van aanpak opgesteld m.b.t. hergebruik van warmte in de eigen productieprocessen en het verlagen van het temperatuurniveau. Hergebruik van kwalitatieve warmte die op dit moment in de productieprocessen van SFB verloren gaat te hergebruiken, waarbij de processen in de brouwerij energetisch op elkaar worden afgestemd en het verlagen van het temperatuursniveau zijn namelijk essentiële schakels om deze doelstelling te bereiken. Er wordt veelal met hoge temperaturen gewerkt binnen de productieprocessen van SFB waarbij veel afvalwarmte ontstaat die op dit moment nog verloren gaat terwijl er bij andere processen vraag is naar warmte. RWE Energy Services heeft de warmtevraag bij de verschillende productieprocessen in kaart gebracht en een duurzaam concept ontwikkeld die het energieverbruik in de productieprocessen significant reduceert.

Doelstelling
De productielocatie bestaat uit verschillende deelprocessen die onafhankelijk van elkaar zo efficiënt mogelijk zijn gebouwd. Verder besparen van energie/CO2 op deze deelprocessen is steeds lastiger. Met project Kelvin worden al deze deelprocessen aan elkaar gekoppeld waardoor actief een Laag Temperatuur Netwerk (LTN) laag procestemperatuur netwerk gerealiseerd kan worden waar op site-niveau vraag en aanbod op elkaar wordt afgestemd. Momenteel heeft de potentiele aardwarmtebron niet het vermogen om ons huidig proces 100% van duurzame energie te voorzien. Het besparen van energie en het verdringen van stoom door laag-temperatuur water, is een essentiële stap om in de toekomst de warmtevraag 100% te verduurzamen. Het nieuwe concept beoogt: - Maximaal hergebruik van kwalitatieve restwarmte (T>31ºC) - Inzet van lagere primaire procestemperatuur (water i.p.v. stoom) - Equipment zoals de warmtepomp en de gasturbine zo efficiënt mogelijk te benutten - Een volgende stap in de realisatie van de CO2 neutrale site Lieshout Hierdoor wordt 20% reductie gerealiseerd van de aardgasinname voor productielocatie Lieshout, synchroon daarmee ook fors minder CO2 uitstoot.

Korte omschrijving
SFB is verantwoordelijk voor de projectbegeleiding en werkt nauw samen met RWE Energy Services en andere leveranciers. RWE Energy Services heeft tot doel de energiehuishouding van middelgrote en grote industriële ondernemingen te optimaliseren. De initiatieffase, definitiefase en ontwerpfase zijn reeds uitgevoerd en maken geen deel meer uit van dit project. RWE heeft een energiebesparingsconcept opgesteld samen met SFB. - Voorbereidingsfase, afronding Q4 2019/ Q1 2020: o.a. sloopwerk en mechanische constructiewerken, leidingen en appendages; - Realisatiefase LTN, afronding Q2/3 2020: Installatie apparatuur, bekabeling, software (nieuw en modificaties bestaand), constructiewerken, engineeringswerkzaamheden en support en tijdelijke voorzieningen. - Nazorgfase, afronding Q4 2020: het tot een minimum terugbrengen van eventuele klachten, storingen en onderhoud aan het projectresultaat. Er wordt tevens een onderhoudsprogramma opgesteld. Het project wordt voor einde Q4 2020 afgerond. De verdeling van de werkzaamheden is thematisch gedaan: 1) Mechanisch 2) E&I (Electrical & Instrumentation) 3) IA (industriële automatisering) 4) Civiel 5) Engineering support 6) Tijdelijke voo

Resultaat
Concreet is het effect van een volledig geïntegreerd Laag Temperatuur Netwerk (LTN) een netto uitstootvermindering groter dan 23.000 ton CO2 per 5 jaar. Het project draagt bij oplevering bij aan de doelstelling van de VKI-subsidie door het productieproces van Bavaria energie-efficiënt in te richten door restwarmte te hergebruiken en een op zo laag mogelijke temperatuur toe te passen in haar processen waardoor het aardgasgebruik met 20% daalt t.o.v. van de huidige situatie. Omdat er in de nieuwe situatie in de toekomst door de WKK evenwel minder elektriciteit wordt opgewekt is de netto uitstoot vermindering groter dan 23 kton CO2 per 5 jaar.