Project Gasloos 2.0

Project Gasloos 2.0

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Amalthea B.V., een bedrijf met een sterke visie op duurzaamheid, heeft zichzelf tot doel gesteld om een volledig gasloze fabriek te realiseren. In samenwerking met Van de Laak B.V., heeft Amalthea B.V. een scala aan mogelijkheden geïdentificeerd om energie-efficiëntie te verhogen en uitstoot te verminderen binnen hun diverse processtappen en hulpprogramma's. Dit initiatief komt voort uit de huidige productieprocessen van Amalthea B.V., waarbij aanzienlijke CO2- en NOx-emissies vrijkomen vanwege hun gebruik van een aardgasgestookte stoomketel en andere apparatuur. Om hun doel van een volledig gasloze fabriek te bereiken, heeft het bedrijf een innovatieve stap voorwaarts gepland door over te stappen op een geïntegreerde, grootschalige industriële warmtepomp. Deze pomp is ontworpen om zowel warmte als koude te genereren, wat een aanzienlijke efficiëntieverbetering betekent en de CO2- en NOx-uitstoot tot nul zal reduceren.

Doelstelling
Amalthea B.V. streeft ernaar om een volledig gasloze zuivelfabriek te realiseren in Rijen, waar geitenmelk wordt verwerkt tot halfharde geitenkaas. De implementatie van een tweetal geïntegreerde industriële warmtepompen, ter vervanging van de huidige warmte- en koudevoorziening, is een cruciale stap in dit traject. Met dit innovatieve systeem wordt energie-efficiëntie verhoogd, terwijl tegelijkertijd CO2- en NOx-emissies worden gereduceerd. Bovendien ondersteunt deze transformatie Amalthea B.V.'s missie en kernwaarden, waaronder voortdurende verduurzaming van processen en aandacht voor kwaliteit, dierenwelzijn, dierengezondheid, mens, natuur en milieu. De verwachte milieu-impact van dit project is aanzienlijk, met de potentie om aardgasgebruik en gerelateerde uitstoot volledig te elimineren, terwijl de algehele bedrijfsefficiëntie wordt verbeterd.

Korte omschrijving
De transitie naar geïntegreerde warmtepompen omvat een reeks van zorgvuldig geplande activiteiten. Samen met Voets&Donkers en Kuijpers ProjectServe, wil Amalthea B.V. de warmtepompen ontwerpen en implementeren, waarbij de bestaande stoomketel, koude voorzieningen, de oude FREON-gekoelde luchtbehandelingskasten in het kaaspakhuis worden vervangen. Deze worden vervangen door nieuwe luchtbehandelingsinstallaties die aangesloten zijn op de warmtepompen. De fabrieksruimte herinrichten voor twee nieuwe warmwatertanks en 2 nieuwe ijswatertanks, een elektrische stoomketel met een maximaal vermogen van 300 kW. (voor specifieke processtappen die nog steeds stoom vereisen en als backup voor de warmtepompen), en de bestaande installaties aanpassen om de veranderingen te accommoderen. Elk van deze stappen is essentieel om de visie van een volledig gasloze, efficiënte en duurzame zuivelfabriek te realiseren.

Resultaat
De geplande activiteiten van Amalthea B.V. gaan leiden tot een aanzienlijke verbetering van hun energie-efficiëntie en een reductie van de milieu-impact. Met de vervanging van hun conventionele stoomketel en andere verouderde apparatuur door geïntegreerde industriële warmtepompen en een elektrische stoomketel, wordt een aanzienlijke reductie van het aardgasverbruik gerealiseerd en daarmee hun CO2- en NOx-uitstoot. Naar verwachting gaat dit resulteren in een aanzienlijke besparing in termen van 1.279.466 Nm³ aardgas en maar een extra elektraverbruik van 1.954.516 kWh per jaar. Bovendien zal de totale CO2-uitstoot aanzienlijk worden gereduceerd, wat over een periode van 15 jaar een indrukwekkende totale CO2-reductie van 25.813 ton opleveren. Dit onderstreept de inzet van Amalthea B.V. om belangrijke duurzaamheidsdoelen te behalen en hun bijdrage aan de vermindering van de klimaatimpact van de zuivelsector.