PPG Heat Recovery Delfzijl

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
PPG Industries Delfzijl BV produceert silicapoeder dat kan worden toegepast in verschillende producten zoals onder anderen autobanden, in verf als anti-klontmiddel en bijvoorbeeld als drager van vitamines in veevoer. Het silicapoeder dat wordt geproduceerd in de fabriek in Delfzijl wordt voornamelijk verwerkt in autobanden om een lagere rolweerstand re realiseren. De productie van silicapoeder is energie-intensief omdat het water in de silicaslurry moet worden verdampt om ervoor te zorgen dat het silicapoeder gewonnen kan worden.

Doelstelling
Het werkingsprincipe van het project is gebaseerd op de toepassing van meerdere warmtewisselaars ten behoeve van het terugwinnen van warmte uit de drooglucht én het ophogen van de temperatuur d.m.v. stoom (tot ca. 180 °C) om deze vervolgens te kunnen hergebruiken ten behoeve van het voorverwarmen van de ingaande luchtstroom van de droger.

Korte omschrijving
De productie van silicapoeder is energie-intensief omdat het water in de silicaslurry moet worden verdampt om ervoor te zorgen dat het silicapoeder gewonnen kan worden. Deze droogstap wordt uitgevoerd door sproeidrogers waarbij veel aardgas benodigd is om een hete luchtstroom te realiseren van ~600-700 graden Celsius om de silicaslurry verder te vernevelen. PPG is voornemens om binnen deze droogstap een energie-efficiency stap te nemen om haar bedrijfsvoering en CO2 voetafdruk verder te verduurzamen.

Resultaat
Het verhogen van de aanvoertemperatuur van de sproeidroger verlaagt de delta-T van de luchtstroom die met aardgasverbranding overbrugd dient te worden. Hierdoor zal ten opzichte van de huidige situatie (luchtaanvoer op omgevingstemperatuur) minder aardgas nodig zijn om de drooglucht tot de benodigde temperatuur te brengen. Dit zal in de nieuwe situatie leiden tot een verlaging van de CO2 uitstoot (door een verlaging van het gasverbruik) met ~76.215 ton CO2 in 15 jaar.