PowerCube

Power Cube om Elektrische Kookpieken af te vangen als Alternatief voor Netverzwaring

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Het mogelijk maken om woningen elektrisch te laten koken is een tot nu toe onderbelicht probleem voor het elektriciteitsnet in de energietransitie. Een inductiekookplaat vergt namelijk gemiddeld gezien over een heel jaar niet veel stroom, echter is het gevraagde piekvermogen per woning erg hoog (gemiddeld 4.5 kW voor één inductiekookplaat) en bovendien wordt er veelal gelijktijdig in meerdere woningen gekookt. De netbeheerders rekenden van oudsher met een gemiddelde gelijktijdige belasting van de elektriciteitsaansluiting per woning van 1.5 kW. Het achterliggende energienetwerk in de wijk is dus ook daarop gedimensioneerd. Inductiekoken zorgt voor een verhoging van deze gemiddelde gelijktijdige belasting met 0,8 kW tot een totaal van 2,3 kW. Het elektriciteitsnet kan de grotere piekstroomvraag van deze extreme pieken tegelijkertijd momenteel niet aan en netbeheerders hebben niet de capaciteit en mensen om het net overal in Nederland op tijd voldoende te verzwaren. Met name in flats waar veelal meerdere woningen tegelijkertijd, door bijvoorbeeld een woningcorporatie, worden voorzien van elektrisch koken is dit een groot probleem voor netbeheerders.

Doelstelling
Iwell beoogt hiervoor volledig in-house de Power Cube te ontwikkelen. Deze zal simultaan overbelasting op de kabel en het distributiestation, overbelasting op stijgleidingen en onbalans in het stroomnet kunnen oplossen. Doel is om met de batterij een piekreductie te kunnen realiseren in gestapelde bouw met gemiddeld 35 woningen. Met de Power Cube van iwell kan de kookpiek van 16 kW bijna 2 uur worden opgevangen, wat neerkomt op gemiddeld 0.8 kW per woning. Zo wordt het capaciteitsprobleem voor de netbeheerder op flatniveau opgelost.

Korte omschrijving
In dit project wordt de benodigde hardware en software ontwikkeld om een prototype van de Power Cube te ontwikkelen en te pilottesten. De ontwikkeling zal zich verder ook richten op de technische aansluiting van de Power Cube in de appartementengebouwen waar de beschreven problematiek van overbelasting speelt. De Power Cube moet oplossingen bieden voor de overbelasting op zowel de distributieleidingen als de stijgleidingen. Inpassing van installatie in de huidige regulering is belangrijk. Door de ontwikkelingen te testen onder representatieve omstandigheden, zal er inzicht verkregen worden in het presteren van de Power Cube in de praktijk.

Resultaat
Het beoogde resultaat van dit project is een pilot-versie van de iwell Power Cube, welke ingezet kan worden ten behoeve van peakshaven op flatniveau. Dit project zal daarmee een ontwikkelde en geteste Power Cube opleveren in een werkende opstelling, waardoor meer inzicht verkregen kan worden in het peakshaven en eventuele handelen voor een gehele flat.