Pomsame

Portfoliomanagement over meerdere soorten aansluitingen met energieopslag

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Horti Vastgoed heeft een drietal locaties met een grootverbruiksaansluiting en een zonnedak van ruim 750 kWp, wat geruime tijd het grootste commerciële zonnedak van Nederland was. Horti Vastgoed heeft een sterke focus op het verduurzamen van de bedrijfshallen waardoor er na de introductie van ledverlichting in de bedrijfshallen, veel meer energie wordt opgewekt dan achter de meter verbruikt wordt, althans in Logistiek Centrum Bleiswijk, het complex waarin de Koninklijke Lemkes Groep gevestigd is. Horti Vastgoed wil de zonne-energie die hier wordt opgewekt gaan verbruiken op andere locaties van Horti Vastgoed en inzetten voor particulier gebruik bij de werknemers. Het project is een vervolg op het energieopslagproject in Woensdrecht bij varkenshouder Roefs. Doordat de energieprijzen dit jaar fors zijn gezakt, terwijl de ruimte tussen APX en onbalans ca. 10% is gebleven, is de absolute verdiencapaciteit voor energieopslag gezakt. In dit project gaan we extra 'inflexibiliteit' toevoegen, meerdere aansluitingen en meerdere soorten verbruik, waardoor de verdienruimte weer toeneemt, ondanks de lagere energieprijzen.

Doelstelling
Het doel van het project is om de klant, in dit geval Horti Vastgoed, zelf te laten opereren als energiebedrijf voor zijn totale mix van flexibiliteit, vraag en aanbod over meerdere locaties en over groot- en kleinverbruiksaansluitingen. Het doel van het project is tweeledig: 1) In de praktijk bewijzen dat (batterij) energieopslag het rendement van decentrale duurzame energievoorziening versterkt en derhalve van meerwaarde is voor intermitterende energiebronnen. Het project zorgt voor een toename van het besef dat energieopslag cruciaal is voor de transitie naar een duurzaam energiesysteem en zorgt voor versnelde marktontwikkeling waardoor Nederlandse bedrijven zowel nationaal als internationaal het verschil kunnen maken binnen de transitie naar een duurzaam energiesysteem. 2) De prosument in de positie van energieleverancier brengen, met als uitgangspunt het totale portfolio van energievraag bij alle vestigingen en de aangesloten werknemers, energieproductie van het totale zonnepark en de buffercapaciteit op één van de locaties. Deze drie elementen worden 'real-time' verwaard op de Nederlandse energiemarkten met als doelstelling om duurzame energie optimaal in te zetten

Korte omschrijving
Het project bevat de volgende werkpakketten met bijhorende activiteiten: WP 1 Ontwikkelfase: Ontwikkeling Portfoliomanagement systeem + correcte waarde toekenning WP 2 Contractuele fase: met Jules Energy worden afspraken gemaakt over de inrichting van het energiecontract en het aanbod richting de medewerkers WP 3 Assemblage fase: opbouw van het energieopslagsysteem en opbouw van de portfoliomanagement module voor aansturing van het energieopslagsysteem. WP 4a Integratie fase: Jules Energy zal de batterij gaan aansturen over het volledige portfolio van Horti Vastgoed WP 4b Integratie fase: Het aanbod richting de medewerkers. WP 5 Exploitatie fase: het bewijs voor het business model.

Resultaat
Het resultaat is een in het oog springend project dat in directe zin de business versterkt van Horti Vastgoed, ATEPS Nederland en Jules Energy. En in indirecte zin Nederland op de kaart zet als land waar slimme energieoplossingen gerealiseerd worden. Bovendien is het opslagsysteem direct gekoppeld aan het zonnepark en zorgt de 'buffer' ervoor dat de zonne-energie wordt gestuurd en beschikbaar is voor de werknemers en andere locaties van Horti Vastgoed. Hierdoor nemen de financiële opbrengsten van het zonnepark toe en wordt Horti Vastgoed minder afhankelijk van SDE-subsidie. Voor alle drie de bedrijven ontstaat er, bij een solide business case, een concreet herhalingspotentieel. Horti Vastgoed als eigenaar van meerdere gebouwen, ATEPS als leverancier van energieopslagsystemen en Jules Energy als IT-leverancier om de prosument te ontzorgen en maximaal rendement te halen uit de duurzame productie-eenheden. Bovendien introduceert Horti Vastgoed, naast de ledverlichting, zonnepark en energieopslag ook nog warmtepompen, waardoor de energie neutrale bedrijfshal (verwarming + verlichting + bedrijfsprocessen) steeds meer in zicht komt.