PlasticRoad

PlasticRoad: een modulaire en circulaire wegconstructie gemaakt van gerecycled kunststof

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Er wordt te weinig plastic gerecycled en te veel verbrand. Wegbeheerders worden geconfronteerd met extreme neerslagbelastingen, zettingen van de ondergrond, steeds groter wordende behoefte aan mobiliteit, te veel emissies en een overvolle ondergrond. Tijdens de productie van traditionele verhardingen van fietspaden (als betontegels) wordt te veel CO2 uitgestoten. De uitdaging is om een circulaire wegverharding kosten efficiënt te kunnen produceren en te demonstreren die gebruik maakt van gerecycled plastic in plaats van beton om daarmee een bijdrage te leveren aan de circulaire economie en CO2-emissiereductie.

Doelstelling
De PlasticRoad bestaat uit een prefab gerecycled plastic/kunststof-constructie, waarmee de complete, traditionele betonnen fietspadverhardingen niet meer nodig zijn. PlasticRoad is gepatenteerd en heeft inmiddels meerdere nominaties en prijzen ontvangen en is wereldwijd innovatief. Het biedt oplossingen voor meerdere duurzaamheids- en klimaatvraagstukken. Dat maakt niet alleen de leefomgeving schoner, het reduceert ook de CO2-uitstoot en overige emissies aanzienlijk. Ten opzichte van traditionele betonverhardingen is de productie (maar ook de aanleg en het onderhoud) schoner en heeft een aanzienlijk langere levensduur. Doel van dit project is het investeren in materiële en immateriële activa om PlasticRoad elementen te kunnen produceren met een hoger percentage gerecycled plastic als alternatief voor de traditionele productie van betonnen tegels en te demonstreren dat dit leidt tot een toename van plastic recycling (hoogwaardigere toepassing dan het huidige verbranden) en tot een aanzienlijke CO2-emissiereductie tijdens de productie in de fabriek (maar ook in de gehele levenscyclus) in Nederland.

Korte omschrijving
PlasticRoad B.V. voert dit project uit. De afspraken met de toeleveranciers worden definitief vastgelegd. Na engineering van de mallen worden deze geproduceerd en geïnstalleerd. Tijdens de proefproductie worden verschillende testen en metingen uitgevoerd.

Resultaat
Projectresultaten zijn: - Afgeronde engineering van de benodigde matrijzen; - Geïnstalleerde matrijzen gereed voor productie van verschillende PlasticRoad componenten; - Geïnstalleerde transportsystemen voor de aan- en afvoer van componenten; - Testresultaten over de proefproductie; - Testresultaten van de verschillende componenten; - Data over het grondstof- en energieverbruik en daarmee de emissies; - Geactualiseerde berekeningen CO2-emissiereductie en productiedeel TCO; -Ieder onderdeel van de PlasticRoad bestaat voor minimaal 70% uit gerecycled plastic.