Plastic Priority

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Renewi beoogt in 2025 haar carbon footprint met 275kg CO2 per ton afval verminderd te hebben en zo direct bij te dragen aan de doelen die zijn gesteld voor het tegengaan van klimaatverandering. In de Europese 'Green deal' zijn afspraken gemaakt om klimaatverandering te mitigeren. Ook is een aantal doelen vastgelegd om de emissie van broeikasgassen te verminderen met 49%-55% in 2030 en 95% in 2050, ten opzichte van het referentiejaar 1990. De Nederlandse regering heeft zich gecommitteerd aan de Europese doelen door in 2019 het Klimaatakkoord te ondertekenen, waarin acties staan vermeld om de emissie van broeikasgassen te verminderen. Voor het behalen van de nationale klimaatdoelstellingen zijn meerjarige missiegedreven innovatieprogramma's(MMIP's) opgesteld. Daarbij beschrijft één van de MMIP's het belang van circulaire kunststoffen voor een klimaatneutrale economie. Voortdurend bekijkt Renewi de mogelijkheden die zich voordoen om aan de doelstellingen bij te dragen. Op dit moment nadert de huidige harde kunststoffen recyclinglijn in Acht het einde van de technische levensduur. Dit biedt Renewi de mogelijkheid om de installatie te vervangen door een veel duurzamer alternatief.

Doelstelling
Het doel van het investeringsproject (Plastic Priority) is het reduceren van de CO2-emissies door het realiseren van een vernieuwde harde kunststoffen recyclelijn op de locatie Acht. Het beoogde project stelt Renewi in staat om naast hoogwaardige ook laagwaardige harde kunststof inputstromen te recyclen. Deze laagwaardige harde kunststofstromen zijn afkomstig uit 'brandbaar afval', en bouw- en sloopafval. Hierin zit nog een onbenut recycling potentieel, aangezien deze stromen momenteel grotendeels worden verbrand. Naast het recyclen van laagwaardige stromen, gaat de recyclelijn ook zuiverdere kwaliteit aan harde kunststoffen leveren (van <90 naar 95-99%). Deze stroom is direct toe te passen door afnemers van Renewi

Korte omschrijving
Onder voorbehoud van een positieve beschikking op de aangevraagde subsidie zullen de bouwkundige werkzaamheden uiterlijk juni 2022 starten. De belangrijkste activiteiten betreffen het vervangen en upgraden van de huidige installatie, en het plaatsen van de nieuwe productiehal. Het plaatsen van de productiehal is noodzakelijk voor de nieuwe recyclelijn, die Renewi instaat stelt om laagwaardige gemengde kunststofstromen naar monostromen uit te sorteren en de kwaliteit van de outputstromen te verhogen met behulp van gerenommeerde scheidingstechnieken. Voorbereidende werkzaamheden, zoals de engineering (WP2), het voltooien van het detailed design (WP3) en een gedeelte van het aanvragen van vergunningen en het selecteren van toeleveranciers zullen al door Renewi in 2021 worden uitgevoerd. Naar verwachting is de nieuwe recyclelijn uiterlijk in december 2022 gerealiseerd en betaald.

Resultaat
De realisatie van de nieuwe harde kunststoffen recyclelijn stelt Renewi instaat haar milieu-impact te verminderen, resulterend in een reductie in CO2 emissie van 49,1 kiloton in de eerste 5 jaar na ingebruikname van de beoogde installatie. Met Plastic Priority wordt er minder materiaal gestort of verbrand, wordt de output van laagwaardige gemengde kunststoffenstroom verminderd, en wordt de output van hoogwaardige kunststof monostromen verhoogd. De investering resulteert niet alleen voor een herpositionering van Renewi als waste-to-product bedrijf in de grondstoffenketen, ook levert het project een significante bijdrage aan de transitie naar de circulaire economie. Tevens is er binnen de Renewi groep een potentieel van 25 kton aan materiaalstromen beschikbaar, dat door een vergelijkbare installatie verwerkt kan worden indien de installatie in Acht wordt gerepliceerd. Dit resulteert in een jaarlijks besparingspotentieel van 7,80 kton CO2.