IsoAgens

Pilotproductie van biobased materialen voor het verhogen van stresstolerantie in planten [IsoAgens]

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Onderhavig project richt zich op circulaire oplossingen voor de productie en verkoop van potplanten in de glastuinbouw. In de tuinbouwsector worden grote volumes plastic verbruikt voor de verpakking en transport van planten. Zo worden in Nederland per jaar alleen al 3 miljard bloempotten verbruikt, waar 33 duizend ton polypropyleen voor nodig is. Door de ontwikkeling van technische voordelen en nieuwe materiaaleigenschappen voor biobased plastics tracht RB Biobased de tuinbouwindustrie te verduurzamen. Een potentieel interessante materiaaleigenschap is de verbetering van de houdbaarheid en tolerantie tegen stress van planten.

Doelstelling
Het einddoel van dit project is de pilotproductie van een plantenpot uit bioplastic met stresstolerantie verhogende eigenschappen.

Korte omschrijving
In onderhavig pilotproject bundelen CropEye, RB Biobased en Bato Plastics hun kennis en ervaring door een plantenpot te produceren en testen met stress-verminderende en groeibevorderende eigenschappen. De beoogde innovatie zal bijdragen aan een verlaging van de CO2 impact van de verpakkingsindustrie door een hoogwaardiger materiaal te produceren dat 100% biobased is, ter vervanging van huidige fossiele materialen die worden gebruikt in plantenpotten.

Resultaat
Onderhavig pilotproject zal na succesvolle ontwikkeling leiden tot het verkrijgen van een gevalideerd circulair materiaal voor stressbestendige plantenpotten en bijbehorend productieproces. Dit materiaal zal na toepassing door tuinders bijdragen aan de vervanging van fossiele grondstoffen in de glastuinbouw, en bevat tegelijkertijd product stimulerende eigenschappen.