Stenen bakken met H2

Pilotonderzoek toepasbaarheid waterstof in steenbakoven

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Via OostNL is Zilverschoon in contact gekomen met het bedrijf XINTC in Apeldoorn die een eigen Smart Alkaline Elektrolyser (SAEL) ontwikkelen als alternatief voor het PEM-systeem. Naar verwachting heeft dit systeem voordelen t.o.v. PEM m.b.t. CAPEX en OPEX, is het modulair inzetbaar en op termijn seriematig te produceren. XINTC heeft een kleine SAEL beschikbaar en gaat een speciaal voor dit project een grotere versie produceren die geschikt is voor het produceren van H2 t.b.v. een 60kW batch steenbakoven van Zilverschoon tot max 50% calorische toevoeging aan aardgas in een eerste praktijkproef. In een pilot-project op locatie bij de steenfabriek willen de aanvragers ervaring opdoen met het invoeden van H2, het produceren en beoordelen van stenen en het opstellen van een energiebalans en inzicht krijgen in CO2- en NOx-emissies. Met deze inzichten wil Zilverschoon haar emissies sterk reduceren en XINTC praktijkervaring opdoen met de in eigen beheer ontwikkelde SAEL onder toezicht van KIWA.

Doelstelling
Pilot-onderzoek met het SAEL-systeem van XINTC om op locatie bij Zilverschoon in Randwijk waterstof te produceren uit groene stroom en bij te mengen aan aardgas en op die manier CO2-emissiearme stenen te produceren met een 60kW batch steenbakoven.

Korte omschrijving
Het project heeft de volgende fasering: 1. Voorbereiding mbt proefopzet, activiteiten, capaciteit en planning 2. Ontwerp en bouw smart alkaline elektrolyser voor 60kW oven 3. Installatie en integratie met bestaande batchoven bij Zilverschoon. Aanpassen oven aan H2-toepassing 4. Proefdraaien met verschillende ratio's H2/CH4, grondstoffen en stookcurves 5. Projectevaluatie, rapportage, afronding en vaststelling.

Resultaat
Men wil tot 50% calorische energie aan waterstof gaan bijmengen aan aardgas en een groot aantal zaken nader onderzoeken als: - praktijkonderzoek aan de SAEL en kijken naar robuustheid, stabiliteit en modulariteit van het systeem, - verkennen noodzakelijke aanpassingen aan de stroomvoorziening, oven, branders (klein/grootschalig), - onderzoeken van de kwaliteit van de stenen mbt kleur, vorm, hardheid, sinteringproces, mate van carbonisatie - verkennen mogelijkheden aanwending nuttige restwarmte uit de elektrolyser tbv droogproces van stenen - splitsing/scheiding van H2 en O2 en effecten van gecombineerde verbranding op emissies als CO2 en NOx - onderzoeken effecten van stroomprijs (ODE/REB), SDE++, en mogelijkheden EIA (Waterstof bijmenging) en/of MIA\Vamil (Apparatuur voor elektrificatie) en ontwikkelen van toekomstscenario's