VPP

Pilot van virtuele aggregatie van Cube batterijsystemen ten behoeve van een Virtual Power Plant

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De energietransitie is goed onderweg, maar behoeft nog ondersteuning. Zo leveren zon en wind niet 24/7 energie, en worden de pieken van de stroomvraag steeds groter. Helaas valt de piekvraag vaak niet samen met de piek in stroomproductie vanuit duurzame bronnen. Het alternatief hiervoor is het overdimensioneren van het stroomnetwerk, wat echter een kostbaar en traag proces is. De afgelopen jaren heeft iwell met succes haar product Cube ontwikkeld en gelanceerd, een batterijsysteem dat de lokale piekbelasting kan laten afnemen binnen appartementencomplexen (van woningcorporaties) met een lift. Momenteel kan Cube echter alleen op kleine schaal worden ingezet met lokaal effect en vergt het een aanzienlijke investering van de woningcorporatie.

Doelstelling
Het doel van dit project is een pilotproject op te zetten voor de ontwikkeling (en pilot test) van een grote virtuele batterij door meerdere (ca. 120) batterijen virtueel aan elkaar te koppelen. Hierdoor moet een koppeling van de Cube batterijsystemen met een zogenoemde 'virtual power plant' ontstaan, en kunnen er door iwell -naast lokale peak shaving- ook op grotere schaal pieken in productie/vraag worden opgevangen, en ontstaat een aanvullende business case om op grotere schaal energie te verhandelen op de FCR en Onbalansmarkt. De elektriciteit die verhandeld wordt, komt uit lokaal opgewekte duurzame bronnen, zodat het elektriciteitsnet minimaal belast wordt. Deze handel creëert een aantrekkelijkere businesscase, en er worden extra inkomsten gegenereerd vanuit de energiemarkten, die uiteindelijk als kostenbesparing bij de consument terechtkomen.

Korte omschrijving
Binnen dit project wordt een pilotinstallatie (op schaal; ca. 10 batterijen) van de virtual power plant ontwikkeld en getest onder reële omstandigheden, waarmee wordt onderzocht of een demonstratie op ware grootte en in de praktijk mogelijk moet zijn. Het project zal beginnen op 1 april 2019 en loopt tot en met 31 maart 2020 en zal worden uitgevoerd door iwell.

Resultaat
De beoogde resultaten van dit TSE-DEI-pilotproject zijn: - Realiseren van een werkende pilotopstelling van de koppeling van Cube batterijsystemen via een virtual power plant en het testen hiervan onder reële omstandigheden, waaronder ontwikkeling van optimalisatie-software. - Meer inzicht genereren in de werkingsprincipes bij verdere opschaling van het systeem naar ware grootte en omstandigheden in een demonstratie. - Een basis voor een GO/No-GO beslissing voor de opschaling naar een demonstrator op ware schaal.