ZEVER

Pilot productie van zetmeelgebaseerde verpakkingsfolies [ZEVER]

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Om bederf van vers voedsel tegen te gaan, wordt het product doorgaans verpakt in transparante multi-laags fossiele plastic verpakkingsmaterialen. Er is een groeiende vraag naar een duurzamer alternatief dat zowel economisch als technisch competitief is. Zijstroom producten van de voedingsmiddelenindustrie vormen een veelbelovende hernieuwbare bron voor de productie van verpakkingsmaterialen. De jaarlijkse zijstroom van zetmelen uit de aardappelindustrie alleen al wordt geschat op 12 miljoen ton. De productie van een op zetmeel gebaseerd multi-laags verpakkingsfolie is op labschaal aangetoond, maar de compoundeer formule van dit folie luistert erg nauw. Zowel de opschaling naar pilot-schaal als het gebruik van zijstroom zetmeel als grondstof is nog niet eerder vertoond.

Doelstelling
Het doel van dit project is de ontwikkeling van een pilotproductie proces van een 100% biobased multilaags plastic folie o.b.v. zijstroom zetmeel dat economisch en functioneel technisch competitief is met het huidige fossiele alternatief voor voedingsmiddelenverpakkingen. Het ontwikkelde proces zal een hoogwaardige toepassing vormen voor zijstroom zetmelen uit de voedingsmiddelenindustrie.

Korte omschrijving
Een referentieproces wordt naar pilot-schaal doorontwikkeld en gevalideerd. Daarnaast wordt een zijstroom zetmeel productieproces op lab- en pilot-schaal ontwikkeld en gevalideerd. Met de gevalideerde compounds worden op commerciƫle schaal (loonproductie) multilaagse folies geblazen en praktijktests uitgevoerd. De hieruit volgende resultaten worden gebruikt om de business case aan te vullen. De pilotproductie en ontwikkeling van de extrusie wordt uitgevoerd door Rodenburg, terwijl het labonderzoek en pilot folie blazen bij WFBR plaatsvindt.

Resultaat
De beoogde projectresultaten zijn: - Gevalideerd referentieproces - Gevalideerd pilotproductieproces voor op zijstroom zetmeel gebaseerde compounds - Gevalideerd loonproductieproces van geblazen folies gebaseerd op de ontwikkelde compounds - Significante vermindering in de bederf van voedsel bij gebruik van de commercieel geproduceerde folies - Een aangepast technisch rapport en businessplan voor de extrusie van zijstroom zetmeel gebaseerde compounds