BIERI

Pilot ontwikkeling van biocomposiet voor erosiewerend rifherstel

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Offshore windparken hebben effect op in zee levende of over zee trekkende dieren. Voor marine diersoorten kunnen windparken echter ook positieve effecten hebben door het bieden van een nieuwe leefomgeving door middel van de introductie van hardsubstraat op funderingen van windmolens. In en tussen windparken mag er daarnaast niet meer gevist worden met sleepnetten waardoor de ecosystemen meer de tijd krijgen om zich te ontwikkelen. Om groei van ecosystemen te stimuleren kunnen verschillende producten worden toegepast welke het aantrekkelijk maken voor marine diersoorten om zich te nestelen. Zo zijn er betonnen en stalen structuren ontworpen en in ontwikkeling, welke geplaatst kunnen worden op de fundering rondom windmolens. Deze zijn echter niet duurzaam en kosten veel tijd en geld om weg te halen aan het einde van de levensduur van de windmolen. De partners in dit projectvoorstel hebben een circulair alternatief ontwikkeld volledig op basis van hernieuwbare grondstoffen voor deze toepassing.

Doelstelling
Het doel van dit project is het pilottesten van een duurzaam en circulair biocomposiet dat stevig genoeg is voor marine diersoorten (zoals krab, kreeft en vissen) om zich te nestelen en dat tegelijkertijd langzaam biologisch afbreekt parallel aan de economische levensduur van de windmolen.

Korte omschrijving
In dit project wordt het beoogde materiaal o.b.v. schelpgruis verder geoptimaliseerd, geproduceerd en getest in de Oosterschelde en in de Noordzee. Dit wordt bereikt door het uitvoeren van experimentele ontwikkeling in de volgende activiteiten: • WP1. Pilotproductie schelpcomposiet • WP2. Pilot test erosiebescherming • WP3. Doorontwikkeling receptuur • WP4. Techno-economische analyse en validatie pilotproces

Resultaat
Onderhavig pilotproject zal na succesvolle ontwikkeling leiden tot het verkrijgen van een nieuw circulair materiaal en bijbehorend productieproces. Dit materiaal zal na toepassing op funderingen van windmolens bijdragen aan de stimulering van ecosystemen in en rondom windparken op een duurzame wijze.