Pilot H2-ready WP

Pilot met waterstof-ready gas-aangedreven warmtepompen voor binnenplaatsing

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Cooll heeft de afgelopen 11 jaar haar fundamenteel nieuwe thermisch aangedreven warmtepomp ontwikkeld. Met deze technologie kan in een bestaande woning ruim 30% gas en CO2-uitstoot worden bespaard, zonder dat grote aanpassingen nodig zijn aan de woning. De warmtepomp kan op termijn ook worden aangedreven door groen waterstof. Dit maakt toepassing van groen waterstof in de gebouwde omgeving realistischer doordat veel minder groen waterstof nodig is dan in een waterstofgestookte HR-ketel. Tevens wordt 100% reductie van CO2-uitstoot gerealiseerd. In maart 2020 heeft Cooll de Warmtewissel gewonnen. In dat kader heeft Cooll afgelopen winter voor het eerst een leegstaande corporatiewoning in Uden verwarmd en daar de gasbesparing aangetoond. Dit projectvoorstel betreft de volgende stap waar Cooll bij elke van de 8 aangesloten woningcorporaties een prototype in een woning plaatst om deze als pilot één of twee seizoenen te verwarmen. Cooll werkt in dit project tevens aan de waterstofaandrijving, welke de bestaande aardgasaandrijving van de waterstof-ready Cooll warmtepomp op termijn kan vervangen.

Doelstelling
1. Demonstratie (pilot) van 8 warmtepompen in 8 corporatiewoningen; 2. Ontwikkeling van een waterstof-aandrijving passend op de specificaties van de warmtepomp; 3. Demonstratie van waterstof warmtepomp in een gesimuleerde omgeving (TRL5-6); 4. Acceptatie van de toepasbaarheid van de Cooll warmtepomp, onder meer door: a. Afstemming op geldende regelgeving en normering b. Certificering c. Communicatie 5. Cooll organisatie en diens keten voorbereiden op verdere opschaling.

Korte omschrijving
De pilot is een praktijktest waarbij veel gegevens worden geregistreerd. Dit betreft zowel technische als niet-technische gegevens. Belangrijke technische meetgegevens zijn bijvoorbeeld het energieverbruik en uiteraard de gasbesparing. Maar niet-technische gegevens zoals comfort zijn minsterns zo belangrijk. Deze pilotfase is cruciaal voor de verdere product- en productieontwikkeling. Naast de pilot betreffen de activiteiten de voorbereidende productie van de warmtepomp en nog enige ontwikkeling. Dit betreft de waterstof aandrijving en de tapwater functie. Puntsgewijs zijn dit de projectactiviteiten: 1. Ontwikkeling tapwater applicatie. Voor warm tapwater is kortstondig veel energie nodig of er is een tapwater buffer nodig. Deze functies ontbreken op dit moment in het platform en vandaar deze activiteit in dit project. 2. Voorbereiding pilot productie warmtepomp: kwaliteitscontrole, afnametesten, validatie, certificering. Om de pilot uit te kunnen voeren staat veiligheid voorop. Vandaar dat de productie grondig gebeurt met kwaliteitscontroles en certificering van de producten, voorafgaand aan de oplevering. 3. Pilot productie (waterstof-ready) warmtepompen (9 stuks).

Resultaat
Het eindresultaat van dit project bestaat dus uit de volgende onderdelen: 1. 9 H2-ready warmtepompen 2. 8 H2-ready warmtepompen als pilot in woningen 3. Cooll H2 aandrijving ontworpen en getest 4. Demonstratie van 1 H2 warmtepomp 5. Organisatie voorbereid op opschaling naar DEI Demonstratie 6. Zichtbaarheid van de Cooll warmtepomp als één van de opties voor de energietransitie in woningen.