Pen&cvmm

Pilot energie neutrale & circulaire varkenshouderij met monovergisting

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Bij maatschap Verhoeven zijn er twee meststromen; één die alleen urine en faeces bevat (dagverse mest) en één die alleen natte faeces met stro bevat (ruwe stalmest). De dagverse mest wordt op dit moment via een monovergister verder bewerkt en de ruwe stalmest wordt samen met de opgevangen urine gedeeltelijk gecomposteerd en separaat afgevoerd. Door de lage C/N verhouding van de dagverse mest is de methaanproductie suboptimaal. De C/N verhouding van de ruwe stalmest is veel gunstiger. De ruwe mest is in twee korte periodes (eenmaal vijf dagen en eenmaal 23 dagen) handmatig toegevoegd aan de ingaande meststroom van de monovergister. Tijdens deze twee periodes steeg de C/N verhouding van de ingaande mest naar circa 12. Binnen twee dagen steeg de biogasproductie met ˜30%. Het is echter praktisch niet uitvoerbaar om dagelijks ruwe stalmest handmatig in te voeren. Dit dient geautomatiseerd te worden, middels een stalmestverwerker.

Doelstelling
Het project beoogt door middel van het toevoegen van een stalmestvoorbewerker aan de bestaande vergistingsinstallatie te komen tot een verdere ontwikkeling van de duurzame integrale varkenshouderij. Hierbij worden vier doelen nagestreefd: • Meer mest beschikbaar voor vergisting en meer dan 20% biogas extra per ton mest (door het verhogen van de C/N verhouding en het goed ontsluiten van de aanwezige koolstof). • Technologie toepasbaar maken voor de gehele varkenshouderij waardoor daar ook het nieuwe varkenshouden zich verder kan ontwikkelen. • Een verkooppijs van de installatie = €90.000,- , hiermee is de investering betaalbaar en financieel veratnwoord voor de eindgebruiker en kan het SDE+ bedrag in de toekomst dalen

Korte omschrijving
In fase 1 wordt de stalmestverwerker gebouwd en in gebruik genomen (na zes weken gereed). In de huidige configuratie kan de vergister nog niet functioneren met stalmest. In de verwerker wordt de stalmest verkleind en de celwanden “gekneusd”, omdat de stalmest anders niet optimaal vergist kan worden. Vervolgens wordt de stalmestverwerker in gebruik genomen en getest en wordt de toename in biogasproductie vastgelegd. In fase 2 wordt een duurtest uitgevoerd. Ingaande en uitgaande stromen worden bemonsterd en beoordeeld wat hiervan het effect op de bemestingswaarde is. Gedurende het gehele project worden alle resultaten met de leden van de KDV gedeeld via mailings en blogs.

Resultaat
Het resultaat is een systeem, wat zowel geschikt is voor varkenshouders als gemengde veehouders, te weten: • Een verhoging van biogasproductie per m³ mest met meer dan 20%. • Vergroting van de hoeveelheid voor vergisting beschikbare biomassa, met een kostprijsverlaging van het biogas tot gevolg • Een reductie van de afzetkosten van mest doordat: o De stalmest niet meer apart afgezet dient te worden o Dikke fractie van betere kwaliteit is. • Blauwdruk van een systeem ontwerp met een verkoopprijs van € 90.000,- Door al deze voordelen bij de boer terecht te laten komen, kan het toekomstige SDE-bedrag voor monomestvergisting in 2023 dalen naar € 0,102 per kWh.