Pilot ICS zonneboiler

Pilot compacte kunststof ICS zonneboiler

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Door Greenwater Solar is een unieke Integrated Collective Storage (ICS) zonneboiler ontwikkeld voor de productie van warm water voor huishoudelijk gebruik: de SOWISE compacte zonneboiler. Dit systeem is uitermate geschikt voor woningcorporaties om hun bestaande woningen te verduurzamen. De compacte zonneboiler neemt geen ruimte in in de kleinere huurwoningen, de kosten zijn beperkt en het rendement van dit systeem blijkt in de praktijk erg hoog. De productie is echter complex en moeilijk op te schalen. Greenwater Solar kan met het huidige concept niet voldoen aan de toenemende interesse vanuit woningcorporaties.

Doelstelling
Greenwater Solar en zijn partners willen door een productinnovatie - een kunststof vat voor haar unieke compacte zonneboiler - een betere integratie op het dak van de woning, een eenvoudiger en makkelijker op te schalen productieproces en een kostendaling mogelijk maken. Door de productie op te schalen kunnen we voldoen aan de stijgende vraag naar grotere projecten, met name vanuit woningcorporaties. Bijkomend voordeel zijn een de lange levensduur en volledige recyclebaarheid van het kunststof zonneboilervat. In een pilotproject testen we vijf zonneboilers op woningen en monitoren de prestaties in de praktijk. Door over de productvernieuwing en de praktijkresultaten te publiceren maken we zonneboilers meer bekend en aantrekkelijker bij het publiek en installateurs, om zo de energietransitie een boost te geven. Steun uit de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) zou deze productinnovatie mogelijk kunnen maken.

Korte omschrijving
De uitdaging van deze productinnovatie zit in de engineering en de maaktechnologie van het kunststof voorraadvat. Hoge temperaturen en druk stellen bijzondere eisen aan de gebruikte materialen, lastechniek en vormgeving van het kunststof vat. De ontwikkeling richt zich op een constructief en maakbaar ontwerp van een bruikbaar kunststof vat en inpassing in het totaalconcept van de compacte zonneboiler. Vijf prototypes van de nieuwe compacte kunststof ICS zonneboilers worden op woningen in de praktijk getest en gemonitord.

Resultaat
De ontwikkeling van een compacte ICS zonneboiler met een kunststof boilervat is een enorme vernieuwing die voor een doorbraak van de ICS zonneboilers kan zorgen. Door de ontwikkeling van een kunststof alternatief voor een reeds bestaand product met een bewezen concept, kan de productie opgeschaald worden en kunnen sneller meer woningen aardgasloos of aardgasloos-ready gemaakt worden. We publiceren over de productvernieuwing in vakbladen, op websites over duurzaamheid en in andere media en geven zonneboilers zo meer bekendheid bij het publiek en installateurs. Dit alles om zonthermie voor een groter publiek bereikbaar en toegankelijk te maken en om het tempo van de CO2-reductie op te voeren richting de klimaatdoelen.