fotobiovergister

Opwaarderen van biogas met fotosynthetiserende micro-organismen

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Het economisch rendement van vergistingsinstallaties valt in de praktijk tegen, wat een belemmering vormt voor grootschalige productie van groen gas. Conventionele technieken voor het opwaarden van biogas zijn echter kostbaar en gebruiken veel energie.

Doelstelling
In dit project wordt de haalbaarheid onderzocht van een voor de markt nieuwe technologie voor een schone en energiezuinige opwaardering van biogas naar groen gas door middel van een geïntegreerde fotobioreactor. Hierdoor kan groen gas efficiënter worden geproduceerd. De beoogde technologie is onafhankelijk van het type vergistingsinstallatie en onafhankelijk van de ingevoerde afvalstroom, waardoor de rendementsverbetering zowel in nieuwe als bestaande installaties mogelijk is. Tevens wordt de haalbaarheid onderzocht om de fotobioreactor in te zetten voor de productie van vermarktbare grondstoffen, waardoor een circulair systeem benaderd wordt en meer waarde wordt gehaald uit het geproduceerde CO2.

Korte omschrijving
Sustenso onderzoekt de marktkansen en juridische belemmeringen voor het produceren van vermarktbare inhoudstoffen in een fotobioreactor en de optimale kweekcondities die hiervoor nodig zijn. LGem legt hierbij de nadruk op de kansen en risico's van het integreren van een fotobioreactor in een vergistingsinstallatie.

Resultaat
De studie moet resulteren in inzicht in de haalbaarheid van het verbeteren van het technisch en economisch rendement van het opwaarderen van biogas en het commercieel rendabel fixeren van CO2 door middel van fotosynthetiserende micro-organismen.