Optisteep

Optimalisatie weekproces Holland Malt Eemshaven

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Holland Malt Eemshaven is continu op zoek naar optimalisatie van haar processen. Momenteel wordt het project CO2-vrij moutproces gerealiseerd, waarmee het eestproces wordt geoptimaliseerd en gedecarboniseerd. Daarnaast is Holland Malt momenteel bezig om haar weekproces te verbeteren. Het weekproces is een belangrijke processtap voor het kiemen en eesten, waarmee mout wordt geproduceerd. Tijdens het weekproces neemt de gerst vocht op; dit is nodig voor het kiemen en eesten. Het weken gebeurt in weekkuipen, gevuld met gezuiverd en geconditioneerd water. Tijdens het weken vervuilt het water, waardoor het vervangen dient te worden. Er komt veel afvalwater vrij. Dit afvalwater wordt behandeld in de eigen waterzuivering en kost veel energie.

Doelstelling
Doel van het project is het weekproces te verbeteren waardoor op verschillende plekken energie wordt bespaard: - Minder energie benodigd om weekwater te conditioneren - Minder energie benodigd om gebruikte weekwater te zuiveren - Verbeterde vochtopname van de gerstkorrel, resulterend in een lager vochtpercentage in het droogproces (eesten). Hierdoor is minder energie benodigd tijdens het eesten.

Korte omschrijving
Het onderhavige project bestaat het optimaliseren van het weekproces door het toevoegen van continue waterbehandeling aan de weekkuipen, inclusief de daarvoor benodigde aanpassingen in de infrastructuur.

Resultaat
Het resultaat is een gerealiseerde installatie voor de zuivering van weekwater. De totale besparing is ruim 4 miljoen kWh elektriciteit per jaar. De CO2-reductie is 1.161 ton CO2 per jaar. In 15 jaar wordt 17.408 ton CO2 bespaard.