VideowindoW

Optical & thermal bonding van Videowindow modules met een dragende glasplaat

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
In de gebouwde omgeving wordt logischerwijs veel gebruik gemaakt van (veel) glas. Het beschut tegen de elementen, maar is tegelijkertijd transparant zodat het in de behoefte aan uitzicht en daglicht voorziet. De controle over daglicht met zonwering is dan ook onlosmakelijk verbonden met veel aanwezig glas. De vele bestaande zonwering-oplossingen maken echter zonder uitzondering inbreuk op de transparantie van glas: conventionele, mechanische zonweringen zijn als het ware aan/uit oplossingen: óf er is daglicht óf het wordt (deels) verduisterd, waarbij de transparantie vaak echter helemaal verloren gaat, en waardoor het energieverbruik stijgt door het gebruik van binnenverlichting en klimaatbeheersing. VideowindoW heeft eerder een technologie ontwikkeld waarmee zwart-wit content kan worden afgespeeld in transparante glasoppervlakken.

Doelstelling
De samenwerkingspartners VideowindoW en Roba Engineering willen in dit TSE-project onderzoeken of het mogelijk is om een nieuwe VideowindoW te ontwikkelen, die technologisch beter schaalbaar, goedkoper en efficiënter is door optische en thermische verbinding van de modules aan een glasplaat. Hierdoor kan een VideowindoW worden gemaakt met een groter oppervlakte, dat enerzijds als display kan functioneren, en anderzijds zijn absorberend vermogen als zonwering kan inzetten. In dit project zal de haalbaarheid van de ontwikkeling van dit product worden onderzocht.

Korte omschrijving
Binnen dit project wordt onderzocht of het technisch en economisch mogelijk is om een dergelijke nieuwe versie VideowindoWs en een bijbehorend schaalbaar productieproces te ontwikkelen, waardoor op grote schaal efficiënter en energiezuiniger zon en warmte kunnen worden geweerd (en content kan worden getoond) door integratie in bouwelementen. De taakverdeling is hierbij als volgt: - VideowindoW is projectleider en verantwoordelijk voor het technisch haalbaarheidsonderzoek op productniveau, de economische haalbaarheid en communicatie met RVO. - Roba Engineering zal zich met name richten op het technisch haalbaarheidsonderzoek naar het productieproces, en zal ook meewerken aan het onderzoeken van de economische haalbaarheid.

Resultaat
De beoogde resultaten van dit TSE-project zijn: - Meer inzicht in de technische en economische haalbaarheid van de beoogde nieuwe versie VideowindoWs en bijbehorende productiemethode - Realiseren van een eerste prototype van product en/of procesonderdeel. - Een basis voor een Go/no-Go beslissing voor de investering in verdere R&D en uiteindelijke commercialisatie.