OWD

Open Warmtenet Delft (OWD)

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De vier grote woningcorporaties in Delft (Woonbron, DUWO, Vestia en Vidomes) hebben, in nauwe samenwerking met de Gemeente Delft en NetVerder, een haalbaarheidsstudie uitgevoerd voor wat betreft de ontwikkeling en realisatie van een open warmtenet. Deze studie heeft zich primair geconcentreerd op de hoogbouwflats van de woningcorporaties die zijn voorzien van collectieve gasgestookte verwarmingsinstallaties. Immers, dergelijke installaties zijn relatief eenvoudig te vervangen door een aansluiting op een warmtenet. Uit deze studie is de wens naar voren gekomen om te komen tot de ontwikkeling en realisatie van een onafhankelijk beheerd netwerk, geëxploiteerd als een publieke functie, aan de hand waarvan diverse leveranciers warmte kunnen leveren aan diverse afnemers.

Doelstelling
De doelstelling van dit demonstratieproject is gelegen in de ontwikkeling, demonstratie en realisatie van het OWD. Het samenwerkingsverband, bestaande uit NetVerder en de woningcorporaties Woonbron, DUWO, Vestia en Vidomes, is gestart met de gedachte dat het warmtenet volledig “open” moet zijn voor zowel nieuwe leveranciers als voor nieuwe afnemers van warmte. Het OWD is daarmee een innovatief concept, aangezien het traditionele concept van een warmtenet (in deze orde van grootte) normaliter beperkt is tot slechts één warmteleverancier met een beperkte groep warmteafnemers. Het gaat dan feitelijk om standalone netwerken. Echter, het OWD is te kenmerken als een olievlek en wordt gepositioneerd als open netwerk, waarbij al vanaf de start rekening wordt gehouden met de doelstelling om het warmtenet volledig “open” te ontwikkelen, zodat diverse leveranciers en afnemers van warmte zo organisch mogelijk kunnen aansluiten. Zo ontstaat een daadwerkelijk open warmtenet, waarop diverse warmtebronnen en warmteleveranciers kunnen aansluiten en concurreren (nieuwe marktordening), hetgeen zal resulteren in een maximale capaciteit en een optimale prijsstelling voor de afnemers.

Korte omschrijving
De organisatie en inrichting van een dergelijk ambitieus open warmtenet is in technische, economische en maatschappelijke zin zeer complex. NetVerder vervult in het OWD de rol van onafhankelijk beheerder van het netwerk, de zgn. system operator. Engie is geselecteerd als de eerste warmteleverancier. De woningcorporaties Woonbron, DUWO, Vestia en Vidomes zijn de eerste warmteafnemers.

Resultaat
Dit project resulteert in de ontwikkeling, demonstratie en realisatie van het OWD, aan de hand waarvan uiteindelijk alle woningen, alsmede diverse utiliteitsgebouwen en gebouwen van industriële partijen in de Gemeente Delft van duurzame warmte kunnen worden voorzien. Hiertoe koopt de warmteleverancier warmte in bij één of meer warmteproducenten en zorgt er vervolgens voor dat deze warmte op het netwerk beschikbaar wordt gesteld. De warmteafnemers halen deze warmte van het netwerk en betalen hiervoor een financiële vergoeding aan de warmteleverancier. De warmteproducenten bevinden zich binnen Delft (de geothermiebron op de TU Delft) of buiten Delft (afvalwarmte van industriële partijen in de Haven van Rotterdam via WarmtelinQ). In Delft neemt netwerkbedrijf NetVerder deze warmte over om deze naar diverse warmteafnemers te distribueren. Indien het OWD in de beoogde setting met de woningcorporaties succesvol kan worden gedemonstreerd en geëxploiteerd (basisscenario), ontstaat het moment waarop het netwerk verder kan worden uitgebreid met meerdere warmteleveranciers en warmteafnemers (plusscenario).