PROFF

Ontwikkeling van Pilot Substraat Productieproces van Fairm Foam

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De huidige maakindustrie is veelal ontwikkeld op basis van lineaire en op fossiele grondstof gebaseerde productieprocessen. Bouw- en sloopafval vormt al meer dan een derde van al het in de Europese Unie geproduceerde afval. . De industrie staat, onder druk van de Europese doelstellingen, voor de uitdaging om te innoveren en minstens de helft van de processen circulair en/of op basis van biobased grondstoffen mogelijk te maken tegen het jaar 2030. In de bouw worden veel fossiele kunststof en minerale isolatiematerialen gebruikt. Fairm richt zich op het ontwikkelen van (bouw)materialen door middel van de biotechnologische verwerking van biomassa reststromen tot hernieuwbare grondstof. Middels het zelf ontwikkelde fermentatieproces kan Fairm een biocomposiet maken met verscheidene eigenschappen. Het eerste product dat Fairm op de markt wil brengen is Fairm Foam, een isolatiemateriaal voor de bouw. Om te voldoen aan de grote volumes die omgaan in de bouw, dient Fairm een grootschalig substraat productie proces te ontwikkelen. Momenteel is de productie nog handmatig en kleinschalig.

Doelstelling
In onderhavig project wordt een pilot substraat productieproces ontwikkeld voor industriƫle productie van Fairm Foam.

Korte omschrijving
In het project worden substraat pilot batches geproduceerd, en gevalideerd in de productie van Fairm Foam panelen. De Fairm Foam panelen worden geanalyseerd op productkwaliteit voor de toepassing van isolatiemateriaal.

Resultaat
Een gevalideerd industrieel substraat productieproces van Fairm Foam isolatiepanelen, evenals een aangevulde business case. Material sheets en LCA.