Ontwikkeling van een Wood Loop met Biobased Productieproces

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Om haar circulariteitsdoelstellingen in 2050 te kunnen bereiken, zal Nederland het gebruik van primaire grondstoffen al in 2030 met 50% moeten reduceren. De Nederlandse meubelsector legt met een jaarlijks gebruik van 635 kiloton houten plaatmateriaal een flink beslag op deze primaire grondstof. Onderzoek van CBM laat zien dat maar liefst 20% van het gebruikte hout verloren gaat tijdens productie. Om dit verlies van primaire houtstoffen terug te dringen moet de verwerking grootschaliger, eenvoudiger en met name efficiƫnter worden georganiseerd. Hiertoe is CBM de Wood Loop gestart; een logistiek systeem waarbij resthout vanuit de meubelsector wordt ingezameld.

Doelstelling
Onderhavig project richt zich op de ontwikkeling van biobased circulaire keten voor plaatmateriaal in de meubelindustrie en de evenementenbranche. Hiervoor dient een nieuw plaatmateriaal ontwikkeld te worden uit een hernieuwbaar bindmiddel, en idealiter op basis van reststroom vezels. Tevens dient een logistieke keten te worden opgezet om te zorgen dat dit hernieuwbare plaatmateriaal niet vervuild raakt met fossiele grondstoffen. Zo kan langzaam het gebruik van primaire en fossiele grondstoffen worden uitgefaseerd en naar een volledig circulaire keten worden toegewerkt. In het project wordt samengewerkt met partijen uit de gehele keten.

Korte omschrijving
Het doel van dit project is de ontwikkeling van een circulaire keten voor plaatmateriaal in de meubel- en evenementenbranche. Specifiek betreft dit de ontwikkeling van: - Een logistieke keten waar materialen efficiƫnt en zuiver worden gescheiden in hernieuwbare en niet-hernieuwbare stromen; - Een nieuw, volledig biobased plaatmateriaal op basis van biobased bindmiddelen en biobased reststromen. Door de ontwikkeling van de circulaire keten blijft de grondstof zo lang mogelijk als product in de keten en kan de hoeveelheid primaire houtgrondstof drastisch worden verminderd. Met het uitsluiten van fossiele bindmiddelen kan de Wood Loop keten over tijd volledig biobased worden.

Resultaat
De beoogde resultaten van het project zijn: - Een gevalideerd logistiek platform, met inzichtelijk gemaakte productstromen en supply chains; - Een nieuw plaatmateriaal op basis van de beschikbare hernieuwbare stromen en een biobased bindmiddel; - Een LCA validatie van de Wood Loop keten en het nieuwe plaatmateriaal. Nieuwe opgedane kennis uit dit KIA CE project zal worden gebruikt om te bepalen of het technisch, organisatorisch en economisch haalbaar is om een pilot-schaal project in Nederland uit te voeren.