SOP-DraB

Ontwikkeling van een Scanner voor Optimale Plaatsing Draadloze Bridges

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Om verdere energiebesparing in de industrie te bereiken is digitale ontsluiting van verschillende meetsystemen nodig. Om de data centraal op te kunnen acquireren wordt deze verzonden via draadloze bridges in een proces. Echter, in een fabrieksomgeving is regelmatig sprake van zeer lokale signaalverstoringen. Hierdoor functioneren draadloze IoT oplossingen in de praktijk nog matig, waardoor een doorbraak van Industry 4.0 vooralsnog uitblijft en nieuwe gebruikers al snel weer afhaken.

Doelstelling
Doel van dit JIP project is om tot een bewezen proof-of-principle proefopstelling te komen en validatie te doen van een multi-protocol hardware scanner die de radiofrequenties in de fabrieksomgeving inventariseert en een advies genereert voor de optimale locaties voor bridges, om zo met minimale signaalverstoringen en tegen minimale kosten digitale meters in real-time te kunnen ontsluiten. Dit idee past onder Programmalijn 3. Circulaire grondstoffen, processen en producten binnen het thema Industrie 4.0 in de JIP-programmalijnen.

Korte omschrijving
Samenwerkingspartners Sensorfact en BrewBrain gaan zowel de technische als economische aspecten van de beoogde locatiescanner onderzoeken. Hiertoe wordt een proefopstelling gebouwd van een scanner over meerdere draadloze industriële communicatieprotocollen, die door drie fabrieksomgevingen wordt gevalideerd.

Resultaat
Beoogde resultaten van dit JIP project zijn: • Een eerste proefopstelling voor een scanner voor onderzoek in drie industriële fabrieksomgevingen. • Een basis voor een Go/NoGo beslissing voor de verdere uitontwikkeling van een commercieel prototype van de scanner en van marktintroductie.