DEURBOUW

Ontwikkeling van een duurzame cradle-to-cradle buitendeur met isolerend schimmelcomposiet

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De huidige maakindustrie is veelal gebaseerd op lineaire, van fossiele grondstof afhankelijke, productieprocessen. Hierdoor eindigen producten tegen het einde van hun levenscyclus veelal op de alsmaar groeiende afvalstapel waarbij tevens veel CO2 vrijkomt tijdens de productie van afzonderlijke materialen. De bouwsector is verantwoordelijk voor veruit het meeste afval van alle bedrijfstakken. Bouw- en sloopafval vormt tegen de 30% van al het in de Europese Unie (EU) geproduceerde afval. Bij de verbranding van dit type afval komt netto veel CO2 vrij in de atmosfeer. De industrie staat, onder druk van de Europese klimaatdoelstellingen, voor de uitdaging om te innoveren m.b.t. de huidige en nieuwe industriële productieprocessen. Isolerende (inpandige) voordeuren bestaan nochtans uit schaars, zwaar hardhout en zijn verlijmd met van fossiele of minerale grondstof geproduceerde isolatiematerialen. In onderhavig project wordt brandwerend isolatiemateriaal voor een nieuwe cradle-to-cradle (inpandige) voordeur ontwikkeld op basis van een biobased composiet met schimmelculturen en een brandwerende behandeling. Hiermee kan de bouwsector worden verduurzaamd.

Doelstelling
Het doel van dit pilotproject is de ontwikkeling en testen van een nieuwe duurzame cradle-to-cradle (inpandige) voordeur geïsoleerd middels het gebruik van duurzaam schimmelcomposiet. Hiermee beoogt het consortium om (inpandige) voordeuren volledig recyclebaar en duurzaam te maken voor bestaande en nieuwe bouwprojecten.

Korte omschrijving
De activiteiten omvatten de ontwikkeling van de materialen en assemblage en het testen van de nieuwe duurzame (inpandige) voordeur.

Resultaat
Primair zal dit project leiden tot de constructie van een reeks nieuwe duurzame (inpandige) voordeuren middels een nieuw productieproces. De resultaten zullen worden gebruikt voor het bijwerken van de business case en de LCA.