SmartHEF

Ontwikkeling Smart Hybrid Energy Floor System

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Vanuit de markt is er wereldwijd interesse in energievloeren. Het bedrijf Energy Floors levert sinds 2008 tegels die bewegingsenergie omzetten in elektriciteit en data. Om de output te vergroten met behoud van interactie, is Energy Floors samen met partners en potentiele klanten bezig met de ontwikkeling van een hybride vloersysteem waarbij solartegels met energieopslag worden geïntegreerd.

Doelstelling
Het doel is het ontwikkelen en testen van een 'smart hybrid energy floor system' dat toegepast kan worden in voetgangersgebieden en fietspaden. Het project draagt bij aan: 1 Ontwikkeling innovatieve multifunctionele energieleverende vloerdelen, inclusief geïntegreerde energieopslag en commerciële en educatieve toepassingen 2 Ontwikkeling economisch interessant product voor project partners en voor klanten: scholen, gemeenten en bedrijven

Korte omschrijving
Energy Floors is penvoerder en overall verantwoordelijk voor alle activiteiten. EasyPath levert kennis en materialen voor duurzame betonnen (fietspad) elementen en Advanced Electromechanics (AE) levert kennis over (elektro)mechanica en een onderzoekssysteem waarmee AE ook onderzoek doet voor dit project. De Gemeente Rotterdam is betrokken als poteniele gebruiker en als adviseur met betrekking tot regelgeving. Verder heeft Albert Heijn aangegeven dat zij bij één van hun winkels graag een test willen doen. Er zijn 3 hoofdactiviteiten: 1. Onderzoek en ontwikkeling: Voorbereiding, met o.a. klantsessies; Onderzoek naar materiaal- en componentenkeuze voor product en installatie-systeem; ontwikkeling van 4 prototypes 2. Bouw en installatie: Bestellen materialen, assemblage, oplevering subsystemen en totaal; installatie en aansluiting, fysiek en digitaal op locatie 3. Test en evaluatie: op het gebied van functionaliteit, gebruikersbeleving, economische haalbaarheid, installatie en onderhoud Hiernaast zijn er 2 ondersteunende activiteiten, te weten Projectmanagement en Communicatie.

Resultaat
De volgende resultaten zijn gepland: 1 Uitgevoerde en gedocumenteerde pilot van hybride energievloer met energieopslag en Internet of Things (IoT) toepassingen 2 Rapportages met data en leerpunten, over output en efficiency, installatie, gebruik, onderhoud, gebruik apps en economische aspecten 3 Klantbetrokkenheid en (inter)nationale publiciteit 4 Product klaar voor kleinschalige marktintroductie in pilotprojecten De leerpunten zullen gebruikt worden bij de doorontwikkeling voor grootschaligere marktintroductie.