Silverstone

Ontwikkeling en proefcharge duurzame waste-based gevel- en straatsteen met AEC bodemassen

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De Nederlandse afvalenergiecentrales hebben in 2012 een Green Deal met de overheid gesloten om hergebruik van bodemassen te stimuleren. De sector wil hiermee investeren in de ontwikkeling van nieuwe en duurzame toepassingen van AEC-bodemassen. Directe aanleiding is dat de overheid af wil van de controle en nazorg van deze stroom. Zo mag vanaf 1 januari 2017 minstens de helft van de bodemassen niet meer in IBC-werken (isoleren, beheersen, controleren) worden toegepast. Dit moet leiden tot een volledige afschaffing ervan in de nabije toekomst. Reden voor Heros Sluiskil om samen met partners nieuwe toepassingen voor bodemassen te ontwikkelen en testen op kwaliteit, toepasbaarheid en milieueffecten. In samenwerking met Zilverschoon Randwijk zijn oriënterende experimenten op kleine schaal uitgevoerd. Analyses tonen aan dat deze toepassing succesvol kan zijn. De producten voldoen aan de strenge eisen op het gebied van productkwaliteit en milieu-emissies. Het toepassen van bodemassen in de productie van waste-based gevel- en straatstenen lijkt daarmee een potentiele en substantiële afzetmogelijkheid voor een lange termijn.

Doelstelling
- aantonen dat opschaling van de productie met circulaire grondstoffen op praktijkschaal mogelijk is en leidt tot stenen met een goede technisch kwaliteit, die tevens voldoen aan alle geldende milieutechnische eisen oa emissiemetingen, - onderzoek naar huidige trends en ontwikkelingen in de dynamische afzetmarkt en het identificeren van de drijfveren die (eind)gebruikers kunnen stimuleren naar het gebruik van waste-based stenen - verwerven van inzicht naar de voor(- en na-)delen die ontstaan bij de omschakeling naar deels circulaire grondstoffen op het gebied van energieverbruik, CO2- en andere emissies, hardheid/kwaliteit, kostprijzen en businesscase berekeningen. - Interesse en vertrouwen ontwikkelen bij internationale (eind)gebruikers (architecten, aannemers, projectontwikkelaars, ingenieursbureaus, woningbouwcorporaties, bouwbedrijven, etc), - Opbouwen van actuele gegevens (energie, emissies, grondstofopslag) ter onderbouwing van een vergunningaanvraag van Zilverschoon Randwijk om op grote schaal aan de gang te kunnen gaan met circulaire economie.

Korte omschrijving
1. Voorbereiden proefproductie: ontwikkelen en afstemmen bakcondities op grondstof/materiaal en finetunen receptuur van gevel- en straatsteen, optimaliseren procesinstellingen bak- en droogproces omdat de grondstofeigenschappen veranderen. Marktverkenning naar de huidige/toekomstige eisen, verwachtingen en voorkeuren van de afzetmarkt. Onderzoek naar de economische parameters en ontwikkeling van een solide business case voor de opschaling en de financiering van noodzakelijke investeringen. 2. Uitvoeren van de grootschalige proefproductie van duurzame waste-based gevel- en straatstenen op basis van eerder ontwikkeld grondstof- en procesprotocollen. Kwaliteitsanalyse op basis van pakket met standaardkenmerken tbv certificering. Aanvraag productgroep bij KIWA met TCKI meetwaarden en kwaliteitskenmerken. 3. Marktvalidatie gevel- en straatsteen: Heros ontwikkeld een bouwwerk op eigen terrein als showcase. StoneCycling richt zich op internationale marktontwikkeling met bijbehorende businesscase. 4. Gezamenlijke projectevaluatie, definiëren vervolgtrajecten en vastleggen van afspraken, kennisverspreiding, projectafronding en vaststelling.

Resultaat
- 15.000 gevel- en 5.000 straatstenen voor toepassing in utiliteits- en huizenbouw in Nederland en internationaal met kwaliteitstesten, normanalyses, emissiemetingen en gebruikservaring. - Marktverkenning huidige/toekomstige eisen, verwachtingen en voorkeuren van potentiele afnemers /eindgebruikers. - Kennis, inzicht en praktische ervaring met betrekking tot het gebruik van AEC-bodemassen in de productie van gevel- en straatstenen. - Technische toepassing van circulaire grondstoffen in een regulier productieproces, sintergedrag, drooggedrag, energieoptimalisatie, CO2 emissies. Effect-berekening op energiegebruik en CO2 emissies tgv regulier. De verwachting is dat het product met bodemassen sneller sintert (lager sinterpunt, kortere baktijd) en dat CO2-emissies kan reduceren. - Milieu-, energie- en procestechnische, esthetische, economische evaluatie van duurzame waste-based producten. - Ontwikkelingen van een solide business case voor grootschalige productie en afzet. - Substantiële toepassing van AEC-bodemassen in nieuwe producten volgens Green Deal.