Dynamische CO2 footprint

Ontwikkeling dynamische CO2 footprint

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Inzicht krijgen in je CO2 footprint is op dit moment redelijk complex. Zowel voor de consumerende burger als het producerende of verkopende MKB bedrijf. Hoe bepaal ik mijn scope? Wat neem ik wel en niet mee? Hoe krijg ik inzicht in de CO2-emissie van de vele producten en grondstoffen die er dagelijks binnenkomen? Hoe kan ik sturen op bewuste keuzes zonder te verzanden in complexe LCA methodieken en administratie. Dergelijke analyses zijn op dit moment met name voorbehouden aan de 450 ETS plichtige bedrijven in Nederland. Vanuit verschillende motivaties ontstaat er een behoefte bij bedrijven en consumenten om hier ook mee aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld waar het gaat om (zelf-)sturing op gedrag door de gevolgen van handelen zichtbaar te maken. Een eenvoudige methode om snel en goedkoop inzicht te krijgen in de actuele CO2-uitstoot is op dit moment is niet beschikbaar.

Doelstelling
Onderzoeken van de haalbaarheid voor ontwikkeling van een methode voor een dynamische CO2 footprint analyse tool. Om een CO2 uitstootprofiel van een bedrijf en huishoudens automatisch te kunnen genereren zal gebruikt moeten worden gemaakt van verschillende databronnen en bestanden. In het project zal als eerst een koppeling worden gelegd met het energie verbruik (elektra, gas, warmte, brandstof). De CO2-emissie factoren per kWh zal steeds sterker afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van (lokaal aanwezige) groen opgewekte elektriciteit. Dit ook vanwege de steeds sneller veranderende productie-, handel- en leveringsmix van elektriciteit.

Korte omschrijving
Het project is opgebouwd uit volgende werkpakketten: 1. Concept uitwerking. Procesbeschrijving en detaillering van de systematiek als ook de niet-technologische aspecten; 2. Opstellen wensen, eisen en randvoorwaarde gebruikers. Met vertegenwoordigers uit de primaire doelgroep wordt het concept gepresenteerd en doorgesproken. Dit zijn in ieder geval: (a) particulieren eindgebruikers en energie coöperaties en (b) data leveranciers en potentiele aanbieders van de methode; 3. Inventarisatie databronnen en ontsluiting. Er wordt een selectie van geschikte databronnen gemaakt in eerste instantie gericht op energie, maar op termijn nadrukkelijk ook andere emissie bronnen. Vervolgens wordt gewerkt aan een generieke aanpak voor ontwerp van de data ontsluiting; 4. Proof of concept. Met de geselecteerde data set wordt een eerste CO2 footprint automatisch gegenereerd. Hierbij wordt als uiteindelijk resultaat gedacht aan een grafische module /interface design. Een soort dashboard dat informatie geef in de huidige actuele emissies en suggesties voor reductie. 5. Beoordeling haalbaarheid en uitwerking ontwikkelingsplan.

Resultaat
Beoogd resultaat is een interactieve methode van een dynamische CO2 footprint op huishoudenniveau als ook opschaalbaar naar wijkniveau. Daarnaast een eerste ontwerp van interactieve visuele module waar databronnen worden ontsloten. Uiteindelijke ambitie (vergezicht) is dat de CO2-emissie van iedere handeling en iedere aankoopbeslissing van burger en bedrijf inzichtelijk wordt gemaakt. Dit inzicht zorgt voor objectievere en klimaatvriendelijkere afwegingen. Daarnaast een beweging van bottum-up aangezien mensen zien wat hun impact is van hun handeling in vergelijking met hun omgeving en andere landen. Scope: het haalbaarheidsonderzoek focust zich in eerste instantie op toepassing bij huishoudens en qua emissiebronnen wordt gekeken naar energie en mobiliteit. Indien haalbaar zal de inzet worden uitgebreid.