Blends van BIO-LNG en LNG

Onderzoek naar effecten van mengen van BIO-LNG (LBM) en LNG.

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Na de introductie van LNG als milieuvriendelijk alternatief voor diesel is bio-LNG de volgende stap richting duurzaam wegtransport. De nog beperkte beschikbaarheid van bio-LNG betekent dat in eerste instantie bio-LNG gemengd zal worden met LNG. Op dit moment is er echter onvoldoende kennis over het blenden van bio-LNG met LNG.

Doelstelling
Het voorspellen van de effecten van het mengen van LNG en bio-LNG op het gebied van compositie, energiewaarde en methaangetal. Deze informatie is essentieel om onzekerheden bij eindgebruikers over de eigenschappen van bio-LNG blends weg te nemen en de transitie naar bio-LNG te versnellen.

Korte omschrijving
Middels in dit project te ontwikkelen analysemethoden worden samenstellingen van zowel LNG als bio-LNG onderzocht in verschillende stadia in de ketens, en worden blends gemaakt van LNG en bio-LNG die vervolgens ook worden geanalyseerd op verschillende criteria. De partijen ontwikkelen een volledig nieuwe methodiek waarbij aan de hand van batchgegevens van zowel LNG als bio-LNG gevalideerde informatie over bio-LNG blends aan eindgebruikers kan worden verstrekt.

Resultaat
Inzicht in technische implicaties van de transitie van LNG naar bio-LNG en gevalideerde informatie richting eindgebruikers omtrent eigenschappen van bio-LNG blends.