MiniStek

Off-grid, zelfvoorzienend en zelfsturend tiny house uit prefab-onderdelen met geïntegreerde energie

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Momenteel heeft Nederland een woningentekort en het is de verwachting dat dit tekort de komende jaren nog verder toeneemt (FD, 2018). Er worden te weinig woningen gebouwd en de huurprijzen zijn voor veel mensen niet meer betaalbaar. De komende 10 jaar zijn er in Nederland 60.000-100.000 kleine woningen nodig, zo'n 8-15% van de totale woningbouwproductie. Ook moeten woningen in toenemende mate zelfvoorzienend en/of off-grid worden, om zo bij te dragen aan de energietransitie.

Doelstelling
Om bij te dragen aan de transitie naar circulair en van-het-gas-af en om aan de groeiende woningvraag te voldoen, beogen de projectpartners in dit TSE-project de ontwikkeling van een modulair, off the grid, zelfvoorzienend, duurzaam Tiny House (MiniStek), waarbij alle energiecomponenten in de bouwdelen zijn geïntegreerd en welke zichzelf optimaal kan positioneren ten opzichte van de zon.

Korte omschrijving
Voordat met de ontwikkeling van MiniStek wordt begonnen, wordt in deze TSE-studie door de projectpartners onderzocht of het technisch en economisch haalbaar is om een dergelijk Tiny House te ontwikkelen dat modulair is, met alle energiefuncties geïntegreerd in de bouwdelen, en dat slim genoeg is om zichzelf optimaal te draaien richting de zon. De taakverdeling is hierbij als volgt: - MiniStek is projectleider en verantwoordelijk voor het technisch onderzoek van de prefab onderdelen, draaiing en integratie van componenten en functies, de marktvalidatie en het business model (economische haalbaarheid) en communicatie met RVO. - Reinbouw zal zich met name richten op onderzoek naar de economische haalbaarheid en de ontwikkeling en validatie van een optimaal business model, en zal tevens kennis inbrengen in het onderzoeken van de technische haalbaarheid. - Benjamin-Prefab zal zich met name bezighouden met technisch onderzoek naar en rudimentaire prototyping van (onderdelen van) een eerste werkend concept, en de produceerbaarheid van de prefab onderdelen.

Resultaat
Beoogde resultaten van deze TSE Energiestudie zijn: - Meer inzicht in de technische en economische haalbaarheid van MiniStek. - Realiseren van een prototypen van technische onderdelen van MiniStek. - Een basis voor een Go/No-go beslissing voor de investering in verdere R&D en uiteindelijke commercialisatie.