NOM-renovatie & kwaliteit

NOM-woningrenovatie op weg naar een kwaliteitsproduct

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Uitgangspunt is dat volgens de recente Europese en nationale beleidsstukken [1] uiterlijk in 2050 de gebouwde omgeving energie neutraal dient te zijn. Dit betekent, met de huidige renovatiecyclus voor woningen van ca. 30 jaar en de gangbare financieringsmethoden, dat elke ingreep aan een woning (natuurlijke monumenten) benut moet worden om die woning minimaal energieneutraal te renoveren (Net Zero Energy- NZE) en liever nog energieleverend (gemaximeerd op duurzame energieproductie). Daarom liggen er juist door renovatie grote kansen voor maximale duurzaamheid. Daarnaast blijft bij renovatie veel materiaal van het gebouw behouden in vergelijking met sloop/nieuwbouw waardoor de totale milieubelasting beperkt kan blijven.

Doelstelling
Het doel is om een gemeenschappelijke kennisbasis te vormen van waaruit prioriteiten kunnen worden gegeven aan stimulering van innovatie om de kwaliteit van NOM-renovaties te bevorderen.

Korte omschrijving
De aanpak gaat er vanuit dat een NOM-woningrenovatie een samenhangend geheel is van maatregelen, ook wel uitgedrukt als 'energieconcept'. Er zijn acht interviews gehouden met aanbieders van zogenaamde NOMrenovatieconcepten waarin de behoefte aan technische innovatie centraal staat. Deze inventarisaties hebben geleid tot een set aan generieke (toepasbaar op alle renovatieconcepten) en specifieke verbetermogelijkheden. Deze verbetermogelijkheden zijn vertaald in innovatiebehoeftes die we hebben gegroepeerd naar: - Productinnovatie - Procesinnovatie - Marktbenadering en diensten Vanuit deze positionering is de geschetste innovatiebehoefte getoetst aan de beschikbare kennis uit onderzoeksprojecten van de TKI, EU-H2020 en IEA-EBC-Annex-projecten. Tevens zijn de bronnen waar het huidige kennisniveau is beschreven eraan toegevoegd. Per innovatiebehoefte is aangegeven of de innovatie generiek (G) of specifiek (S) is en of deze uit de interviews (I) of uit onderzoek (O) naar voren zijn gekomen. Niet opgenomen zijn de fundamentele innovatiebehoeftes die langere onderzoekstermijnen vergen en/of innovaties die niet direct bijdragen aan energieaspecten van de NOM-renovatie.

Resultaat
Het resultaat is een rapport dat de korte termijn (< 4 jaar) innovatiebehoefte beschrijft die een belangrijke bijdrage kan gaan leveren aan de praktische technische mogelijkheden en de kwaliteitsverbetering van NOM-renovatiemethoden. De beoogde doelgroepen van dit rapport zijn o.a. aanbieders van NOM-renovatieconcepten, aannemers, installateurs, woningcorporaties en andere woningeigenaren, gemeenten en projectontwikkelaars. Naast de opgedane kennis over NOM-renovatie kan een deel van deze kennis ook worden toegepast op NOM-nieuwbouwwoningen.