Replacement Burners NA6

Nieuwe branders in Salpeterzuur 6 t.b.v. N2O reductie

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Op de site van Yara Sluiskil staan twee Salpeterzuurfabrieken: Salpeterzuur 6 en Salpeterzuur 7. Salpeterzuur 6 is in bedrijf sinds 1976; de branders in deze fabrieken zijn verouderd. In deze branders vindt een katalytische omzetting plaats van NH3 tot NOX. Dit is de gewenste reactie die later in het proces leidt tot de vorming van salpeterzuur. Echter vindt bij deze katalytische omzetting ook een niet gewenste nevenreactie plaats nl. de vorming van N2O. Het grootste gedeelte van de gevormde N2O wordt in de branders m.b.v. DeN2O katalysemassa – die zich downstream de katalytische omzetting bevindt – terug omgezet in N2. De hoeveelheid N2O die wordt omgezet naar N2is recht evenredig met de hoeveelheid DeN2O katalysemassa geïnstalleerd in de branders. Bij de huidige branders is de maximale hoeveelheid DeN2O katalysemasse geïnstalleerd. Doordat bij de nieuwe branders wordt gekozen voor een ander design (basket met hogere capaciteit), kan meer De N2O katalysemassa worden geïnstalleerd, wat een hogere omzetting van het schadelijke N2O naar het onschadelijke N2 betekent. Nieuwe branders leveren een extra reductie van N2O emissies.

Doelstelling
Het doel van het project bestaat uit het vervangen van de twee, 45 jaar oude, ammoniak branders in Salpeterzuur 6 door twee nieuwe branders. Het aangepaste design van de nieuwe branders zorgt er voor dat er meer DeN2O katalysemassa kan worden geïnstalleerd. De nieuwe branders worden tevens zo ontworpen dat er een efficiëntere warmte uitwisseling kan gebeuren, wat voordeliger is voor de diverse downstream procesonderdelen. Door de betere warmte uitwisseling kan meer 40 bar stoom worden geëxporteerd naar het 40 bar fabrieksnet, wat op zijn beurt de noodzaak om extra bij te stoken op de gasgestookte hulpketels vermindert.

Korte omschrijving
De kernactiviteiten in dit project zijn : • Vervanging van de twee 45 jaar oude branders in Salpeterzuur 6 door twee nieuwe branders met een aangepast design (basket met hogere capaciteit) zodat meer DeN2O katalysemassa kan worden geïnstalleerd • Het vervangen van het (staartgas)leidingwerk uitgang branders • Vernieuwing van de aan de branders gerelateerde systemen zoals de stoomdrum, de boiler voedingswater en boiler water circulatiepompen • Gerelateerde civiele, structurele, leiding, E&I etc. werkzaamheden noodzakelijk voor het kunnen opereren van de nieuwe branders

Resultaat
Het project veroorzaakt een vermindering van de CO2 emissie op de site van 75 kT CO2eq per jaar. De emissies van Salpeterzuur 6 worden gereduceerd met 90%, en de emissies van de gehele site van Yara Sluiskil worden gereduceerd met iets meer dan 2% (bruto emissie) en iets meer dan 5% (netto emissie) t.o.v. 2020.