Nivereno

Nieuw ventilatieconcept als onderdeel van renovatietrajecten

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
BAM Wonen renoveert woningen tot aardgasloos of NOM zoveel mogelijk op geïndustrialiseerde wijze, waarbij een voorzetgevel tegen de huidige gevel wordt geplaatst i.c.m. isolatie en zonnepanelen op het dak. Een probleem bij renovatieprojecten van woningen is dat het huidige ventilatieconcept veel kanaalwerk vereist, met name in de woning. Dit levert veel overlast op voor de bewoners en kost veel arbeid op de projecten. Bovendien vinden bewoners de koofjes, nodig om het kanaalwerk met name op de begane grond onder het plafond aan te brengen, lelijk. Daarnaast hebben de te renoveren na-oorlogse woningen over het algemeen kleine slaapkamers die volgens de regelgeving een laag ventilatiedebiet behoeven. Dit zorgt bij het kiezen van een verkeerde ventilatiestand door de bewoners voor een slechte luchtkwaliteit in de slaapkamers. Dit belemmert de vereiste participatiegraad van minstens 70% door bewoners bij renovatieprojecten waardoor het van het gas af halen van woningen stagneert. Daarom beoogt BAM Wonen een nieuw en beter ventilatieconcept.

Doelstelling
Doel is de ontwikkeling van 2 nieuwe ventilatieconcepten, die vervolgens in 2 woningen worden getest en met elkaar vergeleken zodat de beste oplossing kan worden gekozen. Ventilatieconcept 1 gaat uit van afzuigen van lucht in woonkamer en BKT en inblazen van extra verse lucht alleen in de slaapkamers. De lucht wordt hergebruikt in de andere ruimtes. Bij ventilatieconcept 2 wordt ingenomen lucht via kanalen geleid naar de hal waarna de lucht de slaapkamers en woonkamer binnenstroomt, al dan niet via extra ventilatoren, en via openingen onder de deur wegstroomt.

Voordelen van de concepten zijn oa. minder kanaalwerk, lagere kostprijs, minder koofjes, energiezuiniger én betere ventilatie in slaapkamers. Beide concepten zijn uniek. Concept 1 is in het buitenland toegepast maar zonder extra lucht in de slaapkamers. Voor concept 2 test BAM nu een prototype in een appartement mét extra ventilatoren. Concept 2 is nu niet mogelijk in een eengezinswoning en ook niet zonder extra ventilatoren.


Korte omschrijving
De eerste activiteiten binnen het project zijn gericht op het ontwikkelen van 2 verschillende nieuwe ventilatiesystemen. De concepten zullen in 3D-modellen ontworpen worden voor een bestaande woning. Daarna zullen de beide ventilatiesystemen getest worden in 2 woningen die tot Nul op de Meter (NOM)-woning gerenoveerd zullen worden. Hierbij wordt onderzocht of de ventilatiesystemen daadwerkelijk comfortabeler, goedkoper en/of energiezuiniger en eenvoudiger te monteren zijn, en of de bewoners de ventilatieconcepten als comfortabeler en esthetisch mooier ervaren met minder overlast. De prototypes moeten worden ingebed in het prefab renovatieconcept van BAM Wonen waarbij voorzetgevels voor de huidige gevels worden geplaatst.

BAM Wonen (penvoerder) is tijdens dit project verantwoordelijk voor ontwerp en ontwikkeling van de ventilatiesystemen en de test. BAM Techniek monitort de luchtkwaliteit in de woningen tijdens de testen, en Zehnder Group Nederland ontwikkelt mede de ventilatiesystemen, samen met ComfortServices Onderhoud.

Resultaat
De beoogde resultaten van dit project zijn:
o Prototype van de 2 ventilatieconcepten als onderdeel van het renovatieconcept van BAM;
o Test van de 2 ventilatieconcepten in een paar woningen, en onderlinge vergelijking;
o Identificatie van aanvullende optimalisaties in het herontwerp van de 2 ventilatiesystemen en inzicht in de bijbehorende kosten.