MVR op FOS

MVR voor FOS indamper Sensus Roosendaal

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Sensus B.V. heeft de ambitie de groenste, innovatiefste en succesvolste inulineproducent ter wereld te zijn. Ondanks de forse reductie van het energieverbruik sinds 1992 door de met veel succes gerealiseerde energiebesparingsprojecten, stoot de fabriek nog altijd een significant volume van 15,6 kton CO2 op jaarbasis uit (scope 1, 2020). Door het breed inzetten van mechanische damprecompressie in ons proces zien we kans om een zeer significante stap te maken in het verhogen van de energie-efficiëntie. Daardoor kunnen we onze CO2-uitstoot met ruim 50% reduceren en dragen we daarmee bij aan zowel de interne klimaatambitie van Sensus als de nationale en Europese klimaatdoelstellingen.

Doelstelling
Het concrete projectdoel is de implementatie van mechanische damprecompressie (MVR) in de verdamper van de FOS-lijn van de inulinefabriek in Roosendaal, inclusief de daarvoor noodzakelijke voorzieningen en apparatuur. De installatie van de MVR's vereist namelijk een verplaatsing van de FOS-indamper naar een nieuw te bouwen ruimte. Intotaal betekent dit een significante investering van € 9.8 miljoen. Daardoor kan de CO2-uitstoot gereduceerd worden met 5,56 kton ten opzichte van de verwachte 19,2 kton CO2-emissie (scope 1, 2024) bij een inulineproductie van 50 kton per jaar. Dit komt overeen met een besparing op de CO2-uitstoot van 29%.

Korte omschrijving
Het project omvat: • Bouw nieuw procesgebouw voor indamper, MVR's en toebehoren. • Plaatsing indamper en MVR's en aansluiten op het bestaande proces.

Resultaat
Het resultaat van dit project is volledige elektrificatie van het indampproces van de FOS-lijn. Dit levert een scope 1 CO2-reductie van 5,5 kton CO2 per jaar op. Dit project leidt dus tot een netto CO2-reductie in Nederland in het jaar 2025 van 4.4 kton per jaar.