MVR voor DHS indampers Sensus Roosendaal

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Sensus heeft de ambitie de groenste, innovatiefste en succesvolste inuline producent te zijn. Ondanks de forse reductie van het energieverbruik sinds 1992 door de met veel succes gerealiseerde energiebesparingsprojecten, stoot de fabriek nog altijd een significant volume van 15,6 kton CO2 op jaarbasis uit (scope 1, 2020). Door het breed inzetten van mechanische damprecompressie in ons proces zien we kans om een zeer significante stap te maken in het verhogen van de energie-efficiency. Daardoor kunnen we onze CO2-uitstoot met ruim 50% reduceren en dragen we daarmee bij aan zowel de interne klimaatambitie van Sensus als de nationale en Europese klimaatdoelstellingen.

Doelstelling
Het concrete projectdoel is de implementatie van mechanische damprecompressie (MVR) in de verdampers van de DHS (Dik Helder Sap)-lijn van de inulinefabriek in Roosendaal, inclusief de daarvoor noodzakelijke voorzieningen en apparatuur. Daardoor kan de CO2-uitstoot gereduceerd worden van de verwachte 19,2 kton CO2(scope 1, 2024) tot circa 11,0 kton CO2 bij een inulineproductie van 50 kton per jaar. Sensus produceert inuline vanuit cichoreiwortels. Bij het verwerken van deze wortels wordt gebruik gemaakt van warmwaterextractie. Hierbij wordt ruw inulinesap uit de wortel gehaald. Vervolgens wordt het sap gezuiverd en een deel als halffabricaat ingedampt tot DHS. Het indampen wordt gedaan in meertraps indampers. Een grote CO2-reductie kan worden bereikt door de lagedruk dampen die bij het indampen vrijkomen in MVR's te comprimeren en opnieuw te gebruiken. Daarnaast werken de MVRs ook op stroom. Dit biedt mogelijkheden voor het toepassen van groene energie en dus een verdere CO2-reductie. De installatie van de MVR's vereist een ingrijpende aanpassing in de fabriek om ruimte te maken en de stroomvoeding aan te passen.

Korte omschrijving
Het project omvat: • Plaatsing MVR's en aansluiting op het dampsysteem van de DHS-indampers. • Vrij maken van de ruimte in de fabriek (het washuis) die nodig is om de MVR's kort op de indampers te kunnen plaatsen. • Installeren van extra equipment om na installatie van de MVR's de warmtehuishouding te balanceren. De benodigde projectmatige activiteiten zijn: • Uitwerken van het concept procesontwerp tot een technisch uitgewerkt ontwerp (bestek) met specificatie van de aan te schaffen apparatuur. • Opstellen en uitwerken van een elektrotechnisch ontwerp van de voedingsvoorziening voor de beide MVR's. • Opstellen en uitwerken van een bouwkundig/constructie-technisch ontwerp van de fundatie, de ruimte waarin de MVR's geplaatst worden en de ruimte voor de trafo en de MCC en aanverwanten. • Aanbesteding en inkoop van de te bouwen constructies en equipments, piping, appendages en ondersteuningen. • Projectuitvoering en begeleiding. • Bouwkundige aanpassingen aan de bestaande fabriek en het voorzien van nieuwe ruimtes volgens het ontwerp. • Uitvoeren van aanpassingen aan de bestaande procesinstallaties om ruimte vrij te maken voor de MVR's

Resultaat
Het resultaat van dit project is volledige elektrificatie van het indampproces van de DHS-lijn. Dit levert een scope 1 CO2-reductie van 8,2 kton CO2 per jaar op. Dit project leidt dus tot een netto CO2-reductie in Nederland in het jaar 2025 van 6.62 kton per jaar.