MVI-E Boodschappen voor de energietransitie

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Bij de wijkgerichte energietransitie wordt er meestal gekeken naar het samenspel van bewoners, technische oplossingen en gemeenten om onze leefomgeving te verduurzamen. Maar welke rol kan een marktpartij zoals de supermarkt eigenlijk spelen in het 'empowerment' van bewoners om meer in duurzaamheid te gaan denken en doen? Met die vraag begon ruim twee jaar geleden een uitdagend project voor de programma's Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen met Energie van de Topsector Energie en RVO.

Korte omschrijving
We zetten een Living Lab op met o.a. Lidl Nederland en Gemeente Westland en deden onderzoek. Bewoners konden idee├źn insturen voor duurzame activiteiten met hun buren bij het Lidl filiaal in 's-Gravenzande en via online kanalen, en stemden vervolgens op hun favoriete idee. Het participatieve proces, onze onderlinge samenwerking en de actie zelf ontwierpen we in een lange aanloop en met continue bijsturing samen met stakeholders van Lidl Nederland, de Gemeente Westland, RVO, MVI-E en Ideate. Met winnaar Gre en haar buurtvereniging kwam in november een duurzame opruimdag met de buurt tot stand in Naaldwijk.

Resultaat
Vanuit het programma MVI-E van de Topsector Energie en RVO kwam dit mooie project tot stand. Het werd uitgevoerd door Ideate. In het rapport dat u op deze pagina als download kan vinden, delen we de aanpak en de lessen die opgedaan zijn in dit project.