MUFLEX

Multi-use flexibiliteit

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Flexibiliteitsaanbieders kunnen hun flexibiliteit op verschillende manieren aanbieden, zowel op de groothandelsmarkt als voor ondersteunende diensten van de netbeheerder. Ze moeten dagelijks beslissen waar en hoe ze hun flexibiliteit aanbieden. Omdat de markten exclusief zijn, kan een bieding op de ene markt niet worden gebruikt voor een andere markt. Hierdoor kunnen flexibiliteitsaanbieders inkomsten mislopen en is er een beperkte liquiditeit in de verschillende markten. Sommige flexibiliteitsaanbieders kiezen er ook voor om niet op meerdere markten te bieden vanwege de beperkte ICT-capaciteit om connectiviteit met verschillende platformen op te zetten. Dit leidt tot onbenutte flexibiliteit in het systeem en remt investeringen in flexibiliteit. Voor flexibiliteitsvragers zoals TenneT is voldoende flexibiliteit op alle markten van belang om de liquiditeit te waarborgen. Barrières die het wisselen van flexibiliteit tussen verschillende ondersteunende diensten bemoeilijken, kunnen leiden tot hogere kosten en mogelijk tot een tekort aan toekomstig flexibiliteitsaanbod.

Doelstelling
Dit project heeft als doel de ontwikkeling en praktijktest van de 'biedmanager', een oplossing die voorziet in het coördineren van multi-use flexibiliteitsbiedingen richting de flexibiliteitsplatformen voor redispatch en balancing (aFRR). De praktijktest omvat het aanbieden van de flexibiliteit van assets door Scholt Energy. Scholt realiseert daarvoor een 'biedmodule' die voorziet in het genereren en verwerken van multi-use biedingen. Het project vergelijkt d.m.v. pilot-data gebaseerde simulatie-experimenten de 'biedmanager' met de huidige praktijk en met alternatieven zoals centrale optimalisatie-oplossingen en multi-use-flexmarkten. Hiermee worden verbeteringen aan het ontwerp onderzocht, en het verdere ontwikkelpad opgesteld. Het vergroten van het aanbod van flexibiliteitsaanbiedingen per markt leidt tot meer redispatch- en balanceringsbiedingen. Dit draagt bij aan het waarborgen van leveringszekerheid en het minimaliseren van systeemkosten. Bovendien trekt de biedmanager nieuwe marktpartijen aan om actief te zijn op meerdere markten, wat de leveringszekerheid verder versterkt, maatschappelijke kosten verlaagt en investeringen in flexibiliteitsbronnen aantrekkelijker maakt.

Korte omschrijving
Het project omvat de volgende activiteiten: 1. Het maken van een gedetailleerd ontwerp van het multi-use biedmanagementsysteem, waarbij de biedmanager en biedmodule goed op elkaar zijn afgestemd. 2. Het implementeren van een prototype biedmanager op het Crowd Balancing platform. 3. Het implementeren van een prototype biedmodule bij Scholt Energy. 4. Het testen van het pilot multi-use biedmanagementsysteem (biedmanager en biedmodule) in de praktijk. Tijdens deze praktijkproef zullen er door Scholt Energy extra biedingen op de aFRR-markt en/of de redispatchmarkt worden gedaan die niet mogelijk waren zonder de biedmanager. 5. Het vanuit de pilotresultaten identificeren van verbeteringen en alternatieve concepten. 6. Het uitvoeren van een impact-analyse waarin o.a. het aantal extra flexibiliteitsbiedingen op de aFRR en redispatch markten en de benuttingsgraad van deze biedingen worden ingeschat bij introductie van de biedmanager in Nederland.

Resultaat
De verwachte resultaten zijn: A. Prototype van multi-use biedplatform 'biedmanager' (niet openbaar) B. Prototype van een multi-use biedmodule 'biedgenerator' (niet openbaar) C. Een multi-use biedformat (openbaar) D. Een rapportage van de opzet en bevindingen van de praktijkdemonstratie (openbaar) E. Een rapport 'impactanalyse' (openbaar)