MT

Mineralen terughalen

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Vergisting van biomassa met de opwerking naar groen gas heeft in de afgelopen jaren een sterke technische ontwikkeling doorgemaakt. Echter, de kosten voor de afzet van digestaat met waardevolle componenten (NPK) bedreigt deze duurzame techniek. Het grote overblijvende ontwikkelingsterrein voor de verlaging van de SDE voor vergisting van biomassa is het (optimaal) terugwinnen van mineralen in gescheiden vorm (NPK) uit het digestaat.

Doelstelling
De productie van gedifferentieerde, geconcentreerde mineralen (NPK) uit digestaat bij vergistingsinstallaties, die groen gas produceren. Vergisting biedt de unieke kans om gas van aardgaskwaliteit te produceren. Echter, hierdoor is er geen warmte beschikbaar uit een WKK voor de standaard processen voor strippen en drogen. Ontwikkeling van alternatieve, thermisch-zuinige technieken is noodzakelijk!

Korte omschrijving
De activiteiten zijn ondergebracht in vijf werkpakketten: Werkpakket 1: Ontwikkeling van scheidingstechniek van digestaat. Het doel van dit werkpakket is: het optimaal scheiden van fosfaat - verbonden aan onopgeloste bestanddelen - van opgeloste nutriƫnten stikstof (ammonium) en kalium; Werkpakket 2: Ontwikkelen van droogtechniek van dikke fractie, het doel van dit werkpakket is het maximaliseren van de P-concentraties per ton product, door combinatie van compostering en gesloten droogtechniek i.c.m. warmtepomptechniek; Werkpakket 3: Ontwikkelen van stripper/condensorstechniek voor ammonium uit de dunne fractie, met ammoniumbicarbonaat als product; Werkpakket 4: Ontwikkelen van een membraanscheidingstechniek om uit ammoniumarme dunne fractie een kaliumconcentraat te produceren; Werkpakket 5: Voorlichting en communicatie over het project.

Resultaat
Dit project focust op mineralenterugwinning met effectieve groengas winning als randvoorwaarde. De projectresultaten zijn bedrijfseconomisch haalbare technieken voor: - Digestaat productie waarvan (1) dikke fractie met minimaal 28% drogestof (2) dunne fractie met maximaal 500 mg onopgeloste bestanddelen; - Concentratie van fosfaatrijke dikke fractie tot minimaal 80% droge stof; - Productie van (1) ammoniumbicarbonaat en (2) kaliumconcentraat (concentratiefactor > 10).