PIKA

Milieustudie PIKA

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De Europese Commissie heeft ambitieuze doelen m.b.t. een circulaire economie gesteld, waaronder het doel om in 2030 minimaal 50% van de plastics te recyclen. De meeste plastics worden mechanisch gerecycled; een methode die vaak leidt tot 'downcycling' door het gemengde karakter van de invoerstroom. Om de kwaliteit van het gerecyclede materiaal te verbeteren is intensief scheiden en sorteren op plastic type cruciaal. The state-of-the-art in geautomatiseerd sorteren (optisch) is nog niet volledig in staat om alle ongewenste stoffen te verwijderen uit de afvalstroom en daarnaast is het onmogelijk om additieven in de kunststoffen te herkennen, waardoor het gerecycleerd materiaal niet voldoet aan eisen qua kleur, geur, stevigheid etc. Handmatig scheiden is een mogelijk alternatief om een monostroom te creëren die geschikt is om te recyclen tot hoogwaardige eindproducten. Hiermee biedt PIKA een onmisbare bron om te voldoen aan de huidige en toekomstige regelgeving rondom het gehalte gerecycled materiaal in verpakkingen.

Doelstelling
PIKA gaat circulair gebruik van LDPE-folies uit gemengde afvalstromen vergroten, door verscheidene stappen in het recyclingproces te optimaliseren en op te schalen tot demonstratie-schaal. QCP en Peute bundelen hiertoe de krachten. Peute bezit expertise voor het handmatig sorteren van LDPE, een essentiële stap om hoogwaardige producten op te leveren. PIKA streeft naar de productie van virgin-like gerecyclede materialen (kunststof pellets) die verwerkt kunnen worden in nieuwe LDPE-folies voor bedrijfsverpakkingen met dezelfde kwaliteit als de oorspronkelijke folies. QCP brengt diens jarenlange optimalisatie van de efficiëntie van het vermalen, wassen, smelten en granuleren. In dit project wordt een selectie gemaakt van de benodigde apparatuur om een zo laag mogelijke milieu-impact tot stand te brengen. Hiervoor ligt de focus op water- en stroomverbruik van de beoogde demonstratieplant, veiligheid en kwaliteitsbehoud van producten. Daarnaast wordt de efficiëntie verbeterd doordat de gezamenlijke plant het vervoer van LDPE beperkt, wat normaliter in grote volumes getransporteerd wordt en daardoor zeer kostbaar is.

Korte omschrijving
Binnen dit project worden activiteiten voorzien op het gebeid van de technische en milieutechnische evaluatie van het project PIKA. O.a. deskresearch, uitvoerig contact met (potentiële) leveranciers, engineering en de uitvoer van een LCA worden allen in gezet om te komen tot een goede besluitvorming rondom de voorgenomen investering.

Resultaat
Uiteindelijk dit onderhavig project voor de consortiumleden te leiden tot een ondersteunend document dat wordt geraadpleegd bij de uiteindelijke besluitvorming rondom de geplande investering in een LDPE-recycling faciliteit.