Milieustudie naar de investering gasloze GUM-line

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Dit project richt zich op het onderzoek gericht op het verduurzamen van het productieproces van aardappelzetmeelproducten. De zogenoemde GUM-line, is een productielijn binnen de productieplant van Avebe in Ter Apelkanaal waar de verschillende zetmeel inputstromen worden verwerkt tot een groot scala aan producten. Avebe heeft als doelstelling haar productieprocessen radicaal te verduurzamen. De GUM-line is één van de grootste gasverbruikers op de plant in ter Apelkanaal. Om de gasconsumptie radicaal te verminderen zal Avebe een onderzoek starten naar de milieu-impact en de haalbaarheid van het compleet gasloos produceren van zetmeelproducten. Aangezien kleine veranderingen in het productieproces kunnen leiden tot significante wijzigingen in het product, is het van zeer groot belang dit onderzoek uit te voeren.

Doelstelling
Het uiteindelijke doel van dit project is te komen tot een go/no-go beslissing om te investeren in een compleet nieuwe en gasloze GUM-line. Om tot een goed onderbouwde en grondig gemotiveerde beslissing te komen spelen een aantal zeer grote haalbaarheidsvragen. Middels onderhavig onderzoek tracht Avebe een antwoord te kunnen vinden op deze haalbaarheidsvragen. Beoogt doel: het maximaal kunnen bijdragen aan de doelstelling om met zo min mogelijk energie een kilogram product te maken.

Korte omschrijving
Binnen deze TSE-studie wil Avebe een procesefficiëntiestudie uit laten voeren, ter voorbereiding op een mogelijk VEKI-traject, waarin de mogelijkheden verder worden onderzocht en uitgewerkt (basic engineering). Omdat binnen deze fasen specialistische kennis en kunde vereist is, zal Avebe voor de uitwerking van de basic engineering gebruik maken van haar partner met expertise in het volledig gasloos kunnen functioneren van de GUM-line.

Resultaat
Aangezien binnen dit project (bij realisatie) grote investering gemoeid zijn wil Avebe de procesefficiëntie eerst verder uitwerken middels deze studie alvorens over te kunnen gaan tot voldoende onderbouwd besluit voor de vervolginvestering. Deze procesefficiëntiestudie moet meer inzicht geven in de milieu-impact, maar ook in de haalbaarheid van de business case en de mogelijke projectrisico's. eind 24, na afronding van deze basic engineering studie kan een besluit genomen worden over de vervolgstappen. De eventuele realisatie zal dan in de periode 2024-2025-2026 worden voortgezet met een geschatte jaarlijkse gas-besparing van circa 100.672MWh stoom wat momenteel wordt geproduceerd middels gas.