MOVIES

Meer Onderbemeteren Van Industriële EnergieStromen

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Momenteel zijn dure oplossingen beschikbaar voor het meten van energiestromen in de industrie. Huidige platformen bieden maar voor een deel van de energiestromen sensoren aan en er komt meestal nog geen slimme algoritmiek aan te pas voor het inzichtelijk maken van de optimale besparingsmogelijkheden. Hierdoor is het energiebesparingseffect in de industrie veelal beperkt.

Doelstelling
Het doel van dit DEI+ pilotproject is het aan de hand van praktijkexperimenten uitbreiden van Sensorfact's IEMS-platform, zodat aan de hand van meer fysische sensortypen een beter energiebesparingsadvies kan worden gegenereerd. Met behulp van dergelijke adviezen kan er worden bespaard op het gebruik van energie door middel van het optimaliseren van de productieprocessen. Onderhavig pilotproject draagt hiermee primair bij aan de doelstellingen van de programmalijn Energie-efficiëntie. Bij succesvolle ontwikkelingen in onderhavig pilotproject zullen de technologieën verder worden uitgerold binnen de huidige klantenkring van Sensorfact alsmede daarbuiten, waar het kan bijdragen aan de besparing van energie en een reductie in CO2-uitstoot.

Korte omschrijving
Dit project is opgedeeld in 4 werkpakketten, die worden uitgevoerd door Sensorfact en Henkel, waarbij Sensorfact de leiding heeft en Henkel de pilotlocatie en operators ter beschikking stelt.

Resultaat
De beoogde projectresultaten zijn: - Realiseren van een werkende pilotopstelling met energiesensoren voor het onderbemeteren van voltage, vermogensfactor (Cos f), warmte, gas en water. - Uitbreiding van het bestaande Sensorfact platform. - Bewijs van energiebesparing aan de hand van testen in een industriële proeftuin.