MODES

Marktomgeving van een duurzaam elektriciteitssysteem

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
In de huidige elektriciteitsmarkt wordt de prijs op ieder uur bepaald door de marginale kosten van de laatste aanbieder. Op dit moment is dat een kolen- of gascentrale, waarbij de marginale kosten in belangrijke mate worden bepaald door de brandstofkosten. Met de groei van wind en zon als aanbieders zònder substantiële marginale kosten, zal de elektriciteitsprijs steeds vaker naar zeer lage niveaus dalen en op andere momenten, juist hoge prijspieken kennen. De financiële basis voor investeringen in nieuw vermogen kan niet langer in de markt gevonden worden; dit leidt reeds tot discussies over het in stand houden van fossiel piekvermogen. Het zal zich voorts expliciet manifesteren voor nieuw duurzaam vermogen, omdat dit alleen in de perioden van lage prijzen zal produceren.

Doelstelling
Onderzoek naar dit aspect van de transitie zal het inzicht verdiepen in de toekomstige marktwerking en zal de basis bieden voor de verschillende stappen van de transitie. De onderzoeksvraag luidt: Welke marktomgeving biedt in een duurzaam elektriciteitssysteem zowel een stabiel vooruitzicht op de financiering aan investeerders als een effectieve prijsvorming voor de dagelijkse transacties?

Korte omschrijving
Om deze vraag te beantwoorden, zullen analyses worden gemaakt van de bestaande marktstructuur en de vereisten van investeerders. Alternatieve marktstructuren in andere, vergelijkbare marktsegmenten zullen worden beschreven. Op basis daarvan worden oplossingsrichtingen geïdentificeerd, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan het toepassen bij lokale energieprojecten en aan de behoefte aan dynamische prijsprikkels om flexibiliteit in vraag en aanbod een waarde te geven. Tot slot wordt de transitie van de huidige markt in de geïdentificeerde oplossingsrichting verkend. Uitvoering vanaf september 2017 met een looptijd van 9 maanden.

Resultaat
Het onderzoek zal zicht bieden op die marktmechanismen die in een duurzaam elektriciteitssysteem blijven functioneren ten behoeve van zowel de dagelijkse prijsvorming als de lange-termijn prijssignalen waarop investeringsbesluiten kunnen worden genomen.