Marfo B.V. – Geïntegreerde koel- verwarmingsoplossing

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Marfo produceert een grote diversiteit aan maaltijdoplossingen. Voor 2024 staat de complete vervanging van het HVAC systeem [verwarming, ventilatie en koeling) gepland. Het streven is de energie efficiency sterk te vergroten. Samen met beoogd leveranciers GEA en Colt is hier een ontwerp voor gemaakt.

Doelstelling
Een geïntegreerde oplossing van koeling ventileren en verwarmen met een warmtepomp, biedt de mogelijkheid het energiegebruik voor conditioneren van de productieruimten sterk te verlagen en de kwaliteit van de luchtbehandeling tevens te verhogen.

Korte omschrijving
Op locatie worden de installaties geïnstalleerd. Marfo verstrekt aan partijen GEA en Colt opdracht voor de energiezuinige installaties en zal bouwvergaderingen organiseren. Zowel Colt als GEA zijn gewend om terwijl de productie doorloopt, systemen om te bouwen. Waar nodig wordt in de nacht of tijdens het weekend gewerkt.

Resultaat
Het fysieke resultaat is een warmtepomp en ene nieuw HVAC systeem. De renovatie is daarmee gebruikt voor het inpassen van alle mogelijke vormen van energie-efficiëntie. De totale investering bedraagt € 3.888.000. De meerkosten t.o.v. conventionele uitvoering zijn € 1.986.000. De beoogde energiebesparing is 454.976 m3 aardgas, tegenover een aanvullend verbruik van 773.759 kWhe elektriciteit. De terugverdientijd bedraagt 14,1 jaar. Over een periode van 15 jaar wordt een CO2 emissievermindering gerealiseerd van 8.837 ton CO2.